01.12.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4129  |   0  
Как да си отгледаме градински чай
Ароматният градински чай държи първенство като етеричномаслено и медоносно растение. Има много разновидности, но у нас се отглежда основно Salvia officinalis L. Употребяват се кадифените сребристо-зелени листата, които при докосване отделят нежен аромат. Това е една сухоустойчива и некапризна култура, която може да бъде отглеждана на сухи, глинесто-песъчливи почви. Трябва да се знае, че не понася преовлажняване. За предпочитане са слънчевите места, с добре отцеждащи се почви. Може да се отглежда както в градината, така и на терасата в сандъче, контейнер, делва с отвор на дъното и т.н. Само внимателно трябва да се прецени къде и как да се постави. Ако ще бъде в саксия или контейнер, трябва да се направи добър дренаж, като дъното на съда се запълва с 3 см слой от чакъл или керамзит. Отгоре се насипва подходяща почва, в която се засажда растението. По този начин вечнозеленият полухраст на това полезно растение спокойно може да се пренесе в избрания съд за да украсява дома и през зимните месеци. В зависимост от развитието на храста, може да се направи леко подстригване, за да се подпомогне разклоняването и избуяването. Също така може да се прави подхранване с течен тор за листно декоративни растения. При желание в началото на лятото преди настъпването на горещините, отново може да се върне в градината и да продължат редовните грижи за него на открито.

Размножава се чрез семена или разсад

На открито семената се засяват директно през месец ноември или рано през пролетта – февруари-март, на дълбочина 2-3 см. В закрито помещение сеитбата може да се направи и по-късно през зимните месеци.
По-лесно е чрез използването на разсад (резници). Когато е на открито, засажданета се извършва от края на март до началото на лятото. Преди това почвата трябва да бъде добре обработена и наторена. Когато е на по-голяма парцелка, с основната обработка се внасят 200-400 кг/100 кв.м; оборски тор, 3-4 кг суперфосфат, 1,5-2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг калиева тор. През вегетацията младите растения се окопават 3-4 пъти. Растенията се развиват бавно и през първата година се препоръчва поливане от края на юни и подхранване с 1/3 от почвената норма. През втората и следващите години се правят 2 поливания през май-юни и юли-август.
Когато се отглежда в сандъче или друг по-малък съд, торовите норми се редуцират, но поливанията са по-чести, според нуждите, без да се преполива.
Беритбите се извършват когато растението е във фаза бутонизация, след което се полива и подхранва с азотен тор. При първата беритба се берат само най-долните листа и това продължава до края на октомври. Прибраните листа се сушат разстлани на тънък пласт в проветриви помещения на сянка. През есента се прави окопаване и загърляне. След втората година храстите ежегодно се подмладяват чрез ниско подрязване (февруари-март), а беритбите са вече две – през юни и септември във фаза бутонизация.
16.12.2014 г. / Димитрина Петрова
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022