01.12.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3713  |   0  
Искате ли да берете зрели дини през май
За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 градуса. След като като пробият растенията, се понижава на 18-20 градуса, така се предотвратява изтеглянето им. Десетина дни по-късно температурата се повишава отново цо 23-25 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта.
В саксийката се оставя едно, най-много две стръкчета.
Разсадът е готов за засаждане, когато има добре оформени 3-4 същински листа. Това обикновено става през втората половина на февруари.
При сеитба в началото на януари плодовете започват да зреят около 15-и май. Ако трябва дините да станат готови през юни, семената се засяват към края на февруари - началото на март. По това време слънчевото греене се засилва, разсадът по-бързо се развива и е готов да иде в оранжериите в началото на април.

Стъклената къща иска специално обзавеждане

Най-напред се подготвят балите слама и траншеите за тях. Използва се суха и добре запазена пшенична слама. За 100 кв. м оранжерийна площ са необходими 1 -1,2 т слама при тежина на балата 12-15 кг. При ширина на шеда 3,20 м се правят три надлъжни траншеи с ширина 50-60 см и дълбочина 10-15 см. Ако шедът е широк 6,40 м, се правят четири надлъжни траншеи - двете крайни са широки 50-60 см, а средните - 100-120 см. В крайните балите се нареждат надлъжно, а в средата - напречно. Навсякъде, където имат празни места, се запълват със слама. При оранжерии с поликарбонатно покритие в крайните траншеи балите слама задължително се разполагат надлъжно. Сламата се навлажнява добре, полива се няколко пъти в продължение на 5-7 дни. Първоначално върху повърхността на балите се разхвърля млян варовик. След като проникне в сламата, се внася една трета от амониевата селитра и цялото количество суперфосфат и калиев сулфат. Два до три дни по-късно се внася и останалото количество азотен тор. Торовете се разхвърлят по дължина на балите и с помощта на цедка се размиват равномерно с вода, за да проникнат в цялата бала. Те не трябва да се измиват в почвата, а оставането им в горния слой е опасно за младите растения. Торовете се внасят в добре наситнено състояние. Обработените бали се покриват с 5-6 см торо-почвена смес, която се прави от добре угнил оборски тор и почва в съотношение 1:1.
Когато се обработва сламата, температурата в оранжерията се поддържа 10-12°С. Няколко дни след като се внесат торовете, започват ферментационните процеси и температурата в балите се повишава до 45-50°С. След това тя намалява и когато спадне до 30°С и върви надолу, се засаждат растенията.
Дупките се правят със заострено дървено садило с дебелина 8-10 см на разстояние 35-40 см една от друга.
05.01.2015 г. / Димитрина Петрова
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022