01.12.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3197  |   0  
Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния
Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от жълтите и изсъхнали листа, измиват се и се поставят в кафези или касетки, без да се натъпкват. От 100 кв. м. добивът е 200-300 кг.
Но точно сега е и моментът за пролетния спанак. Ако успеете да засеете на 2-3 пъти, ще се увеличи производството през април - май. Заедно с това до засаждането на топлолюбивите култури полезно ще се уплътни и площта в градината.

Харесва добре наторени места

Като че ли няма друга зеленчукова култура, която да е така чувствителна към хранителния режим. Градинарят знае - когато спанакът остане дребен, значи почвата е бедна и не подхожда за зеленчуци изобщо. Затова за спанака се отрежда място, обил но торено преди всичко с органични вещества -оборски тор или компост.
Това е особено важно за пролетната култура, тъй като трябва да даде богата продукция за кратко време - за 35-45 дни. При това в условията на удължаващ се ден и повишаващи се температури, които стимулират формирането на цветоносни стъбла - стрелкуването.

На високи или на ниски лехи

Мястото, избрано за пролетния спанак, трябва да е дълбоко обработено още от есента. Сега се копае по-плитко. Тори се предварително с 2-3 кг амониева селитра на 100 кв.м. Подравнява се и се оформят лехи, широки 3-4 м, трябва да има 50 сантиметрови пътеки между тях. Може да се постъпи и по друг начин: на подравненото място се правят ниски лехи - фи-тарии, широки 1,2-1,5 м, оградени от невисоки тирове, фитариите по-лесно се напояват.

Разпръснато или на редове

Засява се разпръснато, или на редове - в браздички. отваряни плитко с мотичка през около 15 см. Сее се равномерно, така че семената да падат на приблизително еднаква гъстота. Зариват се на дълбочина 3-4 см. Семената, засети разпръснато, се зариват чрез плитко и често накопа-ване с мотичка или с гребло. Накрая посевът се притъпква с дъска. За 100 кв. м. са необходими около 300 г семена. По-гъстият посев стрелкува по-бързо, дава и по-дребни листа.
26.03.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022