25.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2750  |   0  
Побързайте да разсадите доматите
Краят на март - началото на април е крайният срок за разсаждане на доматите. Оформете кавали на разстояние 80 - 90 см между тях . Високостъблените сортове ще засадите на 35 - 40 см между растенията. Нискостъблените се отглеждат на високи двуредови ленти с ширина 1 метър. Между лентите разстоянието е 60 см, толкова е и в лентата. Стръковете да са на 30 см един от друг. Но може и по друг начин - засаждате доматите от двете страни на всеки втори ред. При първото окопаване придърпвате с мотиката почвата от незасадените кавали. Ако отглеждате високостъблени растения без колове, това да стане на високи ленти, така при напояване няма да се мокри лехата, на която лежат листата.
Доматите се засаждат в предварително изкопани ямки. Опитът показва, че е добре да се извъртят с свредло, чийто диаметър е колкото диаметъра на кофичката, в която сте отгледали разсада. Така растението ще бъде поставено заедно с пръстта и няма да боледува. После поливате около всеки стрък около две литра вода.
Ако разсадът е прерасъл, част от стъблото се полага в браздата и се зарива с почва, но не по-дълбоко от 7 - 8 см. Така от покритата част на стъблото ще се образуват допълнителни корени.
26.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020