03.08.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2677  |   0  
Бъдете внимателни с присадените дръвчета
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния филиз.
Когато едногодишните филизи, които са израснали върху облагородените клонки, се развият и достигнат дължина например 13-15 см, трябва да отслабите или напълно да премахнете връзката (ако клонките са достатъчно дебели и срезовете са сраснали напълно). Мястото на облагородяване трябва да замажете задължително със замазка. Ако закъснеете с отслабването или свалянето на връзката, то бързорястящите филизи не само на дължина, но и на ширина, ще бъдат стегнати от нея и това може да доведе до пречупване или до загиване на присадката. Ако прекаленото стягане вече се е случило, има един хитър начин да спасите клонката - на мястото, където е връзката, направете един надлъжен разрез в кората с нож на малка дълбочина.
Още една опасност за скоро присадените дървета представлява повишената чупливост, особено в първата половина на лятото. Тогава срастването между двете части не е много силно и за да избегнете неприятности, облагороденият клон трябва да се привърже към друг по-високо разположен или да се направи шина от пръчици.
Често в горещината растежът на облагородената клонка се забавя и затруднява. За да се избегне негативното влияние на слънчевите лъчи и сухия въздух, можете да омотаете мястото на присаждане със светла пергаментова хартия.
Понякога, за минимализиране на риска от загуба, на една клонка се поставят няколко калема от един и същи сорт. Често не всички се хващат, но ако това се случи, то най-добре е да изберете най-качествено развиващия се филиз, а останалите да премахнете или да прищипете върховете им на 15-20 см.
На следващата година обикновено през пролетта се съкращават клонките до една трета, за да се формират пълноценна дървесина.
05.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021