01.12.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4749  |   0  
Кога и защо семената се дражират
Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как например да спазиш нужното разстояние? А да засяваш семка по семка е доста трудно. В резултат се получават гъсти посеви.
Този проблем може да се реши чрез дражиране на семената. Те се покриват със защитно и хранително вещество, след което семето се превръща в малко топче - драже. Такива топчета удобно се взимат с ръка и се поставят в редовете. Разходът на семената се намалява два-три пъти, отпада нуждата от прореждане, увеличава се кълняемостта, подобрява се не само равномерността на посева, но
и неговата еднородност.
Дражираните семена имат по-благоприятни условия за кълнене, използвайки в критични моменти намиращите се в обвивката на дражето влага и хранителни вещества, по-бързо и по-добре покълват, а растенията от такива семена са по-силни. Семената могат да се дражират и при домашни условия.
Необходимо е обаче да се знае, че срокът на съхранението им е по-малък. Затова правете толкова семена, колкото ви е необходимо през настоящата година. Ако са останали семена от миналата година, задължително е да проверите тяхната кълняемост.

В домашни условия

За да се приготвят дражирани семена в домашни условия, трябва да има съставка за образуване на обвивката около семената и съд - тенджера или 3-литров буркан. Дражираната маса се състои от пълнители, прилепители и микроторове. Пълнители - това са торф или прегорял тор. Преди употреба те трябва добре да се изсушат и да се пресеят. Като прилепители се използват 3 % желатин, може брашно или нишесте, сварени във вода. В качеството на микроторове могат да се вземат универсални комплексни микроторове (по-добре за зеленчукови култури), които се продават в магазините. Микроторовете се добавят към прилепителя и всичко се разбърква. Семената се поставят в съд и леко се овлажняват с прилепителя, така че да останат ронливи. След това на малки порции се добавя суха смеска за дражиране и, въртейки съда, караме семената да се пързалят по неговите стени. С постепенно овлажняване и напудряне се образува обвивка върху повърхността на семената. Те придобиват вид на топчета - дражета.

Съхраняват се в дървесна пепел

Дражетата на магданоза трябва да са с диаметър 2-2,5 мм, на морковите - 3-3,5 мм, а на цвеклото - 5-7 мм. За да не се залепват, дражетата се покриват с пресята дървесна пепел. Получените семена или веднага се засяват, или се изсушават и се съхраняват до пролетта. Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина, за да не се напука обвивката.
17.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022