01.12.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3514  |   0  
Как да спасим удавеното растение
Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите.

Спасителна рецепта в пет стъпки

Стъпка 1. Първото нещо, което трябва да направите, ако вашето растение е залято, то е да го извадите от саксията. Почвата трябва да е много влажна. Ако корените изглеждат здрави, поставете почвата с корените в тънка памучна кърпа и я завийте, оставете водата да попие в кърпата. Когато кърпата стане мокра, сменете я със суха. След като и вторият слой тъкан попие влага, можете да поставите растението обратно в саксията, желателно е с нова почва или просушена стара. Не поливайте, докато почвата не просъхне на дълбочина 2-3 см.
Стъпка 2. Ако корените са кафяви и/или меки, когато извадите растението от саксията, то се нуждае от малка операция. Почистете корените от остатъците почва и ги огледайте внимателно. Здравите корени са бели/зелени и твърди. Но има и някои изключения: например, корените на сансевиерата са оранжеви. Ако някои от корените са меки или кафяви, с остър нож или ножица ги отрежете. След това засадете растението в нова или просушете старата почва. Не поливайте. Ако сте отделили прекалено много корени, празнините в саксията можете да компенсирате с почва.
Стъпка 3. Проверете почвата, сменете я, ако тя мирише на гниене или плесени. Не преживявайте, ако няколко листа опадат след заливането на почвата. В повечето случаи новите листа ще се появят съвсем скоро.
Стъпка 4. За да избегнете заливане на почвата в бъдеще, трябва да се запознаете с особеностите на поливане на всяко едно растение във вашия дом. Например, пахиподиумът се нуждае от по-малко вода и по-рядко поливане, отколкото другите сукуленти. Ако поливане на всеки 2 дни всички растения, то със сигурност ще предизвикате гибелта на някое от тях. Не си купувайте растение, ако не знаете как да се грижите за него или прочетете внимателно информацията за грижите, които трябва да полагате за него.
Стъпка 5. Купете си измерител на влажността на почвата. Тези прибори не са скъпи, прости са за използване и имат скала с деления от 1 до 10, където 1 е абсолютна суха почва, а 10 много мокра. Много от тези измерители се продават със списък на растенията и съответстващите им показатели на влажност за тях. Влажността на почвата можете да измерите и с пръст, който трябва да забодете на малка дълбочина или с молив. Поставете молива в почвата и извадете, ако той е чист, значи почвата е напълно суха.
25.09.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Цветна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022