08.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3476  |   0  
Изберете подходяща конструкция за малините
Трайни и удобни са три разновидности конструкции за малините. Циментовата конструкция с два двойни тела се състои от железобетонни колове, поставени през 6-8 метра. По тях се опъват два двойни тела, съответно на височина 80 см и 150 см от повърхността на почвата. През 1 м двете нишки на горния тел се свързват с телчета за фиксиране на растенията издънките се прекарват между теловете.
Добър резултат дава използването на циментова конструкция с 4 реда тел. Първият се опъва на 80 см от повърхността на почвата, а следващите нагоре са на 50, 20 и на 10 см един от друг. Издънките се вмъкват между тях. Този начин е по-трудоемът, но растенията са здраво прикрепени и отпада необходимостта от привръзване.
V-образната телена конструкция се състои от наклонено забити колове. Разстоянието между горната им част е около 1 метър. По всеки ред от коловете се опъва тел на височина 90 и 170 см от почвата. Малините се засаждат на два реда при междуредово разстояние 50 см. Оставят се по 8-10 плододаващи издънки на всеки линеен метър от реда. Те се привръзват наклонено, а младите израстващи стебла растат вертикално и не пречат на брането на плодовете. Ширината на междуредията е в зависимост от обработващата техника – обикновено около 2-3 м. Недостатък на тази телена конструкция е, че около половината от узрелите плодове са между теловете навътре, което би затруднило брането.
30.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023