Козметични рецепти » 27 стъпки към хармонията

 27 стъпки към хармонията

Вие сте уморена, не можете да съберете мислите си, загубила сте всякакъв интерес към ставащото наоколо? Няма съмнение - време е да приложите някои от многото прости, но ефикасни средства за борба със стреса, токсините, замърсената околна среда, неразумното хранене, липсата на тонус.

1. Изпотете се

Няма значение къде - в сауната, фитнеса, дори в леглото. Целта е да ускорите клетъчния си обмен и чрез потта да изхвърлите токсините, които пречат на организма ви да функционира в оптимален режим. Помнете обаче, че сауната не се препоръчва за свръхнапрегнати индивиди и за страдащи от сърце. За да си спестите всякакъв риск, влизайте в нея на два или три пъти от по 5 минути, като между тях вземате хладен душ и си почивате. Колкото до изпотяването под завивките, то не изисква усилия, а само консумацията на настойка от бъз - 1 супена лъжица от цветчетата се запарва за 10 минути в чаша вряща вода. Веднага след това си легнете под няколко вълнени одеяла и останете там за около половин час. Ще се почувствате като нови.

2. Плодове u зеленчуци за прочистване

Гроздето, пълно с калий, фосфор и магнезий, стимулира бъбречната дейност и ускорява работата на стомашно-чревния тракт.
Екзотичните плодове -ананаси, папая, манго, активизират храносмилането.
Ряпата действа благотворно върху отделянето на жлъчен сок.
Фибрите, с които е пълен празът, „излавят"
• нежеланите вещества, останали в червата, и спомагат за бързото им изхвърляне.
Целината влияе благотворно върху състава на кръвта.
Цвеклото е чудесен диуретик.

3. Зелените подправки

Придават незаменим вкус на ястията, позволяват ни да подправяме с по-малки количества олио или зехтин салатите си. Сред най-полезните са босилекът и пресният лук, приятели на доброто храносмилане, магданозът с неговото диуретично въздействие, розмаринът и мащерката, грижещи се за дихателните пътища и хранопровода.

4. Повече внимание към черния дроб, бъбреците, белите дробове

Колкото по-замърсен с токсини е организмът, толкова по-трудно работят въпросните органи. Затова трябва да сте наясно, че:

черният дроб се чувства най-добре на топло и ще ви бъде благодарен, ако приложите една бабешка рецепта в случай, че прея дете по празниците - след като станете от масата, се излегнете за 20 минути с грейка, поставена върху него. А за да не ви създава никакви проблеми и през останалото време, по-често пийте билкови чайове от розмарин, мащерка, липа.
бъбреците ви имат нужда от настойка от черешови дръжки, която улеснява изхвърлянето на урината.
• много полезни за белите дробове са инхалациите с лавандулово, борово или евкалиптово масло - няколко капки се слагат в тенджера с вряла вода и тя се сваля от огъня. Надвесете се за 15 минути над нея, като не забравяте да покриете главата си с хавлиена кърпа.

5. Лек от природата

От векове се знае, че хумата притежава изключително високи абсорбиращи способности и прочиства храносмилателната система. Тя няма агресивно въздействие, щади тъканите, затова се препоръчва и при язва. С една дума, можете да й се доверите в продължение на две или три седмици. От вечерта слагайте супена лъжица хума в чаша минерална вода. Оставяйте я така през нощта, на сутринта разбърквайте и пийте.
Внимание! Хумата е вредна за страдащи от констипация и високо кръвно налагяне.
Лимоновият сок, консумиран на гладно сутрин, прочиства, тонизира, активизира дейността на бъбреците и черния дроб, нормализира нервната система, засилва имунната защита. Всичко това благодарение на високото съдържание на витамин С и минерални соли.

6. Пейте

Нямате нужда от певческа дарба - идеята е да изхвърлите натрупаната негативна енергия. Затова пейте безгрижно под душа, без да се притеснявате за реакцията на околните. Дори да грачите или да извивате глас във фалцет, пак ще се успокоите. Пеенето ви заставя да преминете на коремно дишане, а то е по-дълбоко и пълноценно, затова релаксира и зарежда с енергия. Преди да започнете обаче, непременно направете няколко гримаси пред огледалото, за да се отпуснат челюстите ви.

7. Масажирайте се

• В слънчевия сплит, който се намира под гръдната кост, е събрана цяла мрежа от нервни окончания. Ако се масажира интензивно, безпокойството и напрежението изчезват буквално за минути.
• Хванете с ръце мека топка от полиуретанова пяна и започнете да я мачкате - съсредоточени в това, което правите, ще забравите проблемите и ще се успокоите. От друга страна, редуването на свиване и отпускане на мускулите стимулира кръвообращението в посока от крайниците към центъра на тялото, допринасяйки за по-пълен релакс. И накрая - натискът в самия център на всяка длан води до моментално омиротворяване.
• Описвайте кръгове по посока на часовниковата стрелка по цялата повърхност на ходилата си - от петите към пръстите. Натискайте по-силно там, където усещате болка.

8. Мийте ръцете си

Май никой не го прави толкова често, колкото трябва - поне 6 пъти дневно. Само тогава можем да сме сигурни, че имаме шанс да избегнем грипа, хремата и стомашно-чревните разстройства. Ръцете трябва да се мият в продължение най-малко на 30 секунди, без да се пренебрегват местата между пръстите и под ноктите. После се сушат с хавлиена кърпа или мека хартия, като не се трият, а по-скоро се попиват. Най-добре е да се използва мек сапун, понеже антибактериалните гелове с течение на времето започват да дразнят по-нежните епидермиси.

9. Пишете

Учени от университета на Северна Каролина са доказали по експериментален път терапевтичния ефект на писането. Специалистите са убедени, че воденето на дневник - само по 20 минути на ден, подобрява паметта, способността за съсредоточаване и даже имунната защита.

10. Пийте чай

Пълната с антиоксиданти напитка е направо безценна за здравето, тъй като въпросните вещества (налични и в плодовете, и в зеленчуците) не позволяват на свободните радикали да увредят клетъчните мембрани и следователно ни защитават от старостта, от болестите. 1 чаша чай съдържа толкова антиоксиданти, колкото има в 10 чаши ябълков сок и в 3 портокалов. Чудотворните субстанции преобладават в зеления чай, но пък в черния има повече съединения, предпазващи артериите и сърцето. За жалост, тъй като е богат на танини, чаят пречи на усвояването на желязото от организма. Ако страдате от недостиг на желязо или сте заплашени от анемия, пийте го между отделните хранения и винаги с малко лимон - витамин С неутрализира танините.

11. Скачайте на въже

Упражнението ви гарантира силни крака, пълноценно дишане, добра координацията на движенията и... строен силует. Освен това учените са установили, че костната плътност на жени, които редовно скачат на въженце, е с цели 2,8% по-висока от тази на останалите! Очевидно вибрациите, разпространяващи се по дължината на костите, допринасят за тяхното заздравяване. Започнете с 2 минути дневно, после минете на 5 и накрая на 10 минути. Придържате ли се към интензивен ритъм, за това време ще изгорите толкова калории, колкото за 45-минутен джогинг.

12. Почиствайте зъбите си със специален конец

Това е най-доброто оръжие срещу бактериите, които причиняват инфекциозни заболявания на венците (парадонтоза и гингивит) - много опасни, понеже се констатират, когато вече е късно. Високата концентрация на микроби в инфектираните зони може да се отрази фатално и върху общото състояние на организма. В Англия например са установили, че боледуващите от парадонтоза бременни са изложени на по-голям риск от преждевременно раждане.
Най-правилно е, след като приключите с четката и пастата, да действате с конец, дълъг 45 см. Увийте го около средните си пръсти, като оставите 5 свободни сантиметра в средата. Плъзнете конеца между зъбите, после го прокарайте леко към венеца - отдолу нагоре за долните и в обратна посока за горните.

13. Изпробвайте ки-гонг

Тази здравословна гимнастика е достъпна и полезна за всички възрасти, понеже ускорява кръвообращението в цялото тяло. Препоръчваме ви едно от нейните движения, което можете да правите винаги, когато се усещате стресирани, уморени, обзети от необяснимо безпокойство.
A. Изправете се и разтворете леко крака. Дръжте шията си така, сякаш невидима нишка свързва главата ви и тавана. Спуснете ръце по дължината на тялото, без да допирате лакти до торса.
B. Вдишвайки, изнесете ръце встрани с поглед и длани, обърнати нагоре.
C. Когато ръцете ви заемат вертикално положение, фиксирайте някаква точка хоризонтално пред себе си и насочете пръстите навътре към темето. Останете така една или две секунди, без да издишвате.
D. Издишайте, отпуснете рамене и лакти, свийте колене. Ръцете се спускат надолу, минават пред лицето, после пред бюста, като дланите са ориентирани към пода. Накрая си представете, че се намирате сред водопад от светлина или пък че хладен душ ви облива от главата до петите.

14. Купете си нещо зелено

Японските учени твърдят, че благодарение на зеления цвят нашите очи се избавят от умората, а умът ни се прояснява.

15. Погледнете нагоре

Когато гледаме надолу, ние се напрягаме, нагоре - се отпускаме и затова се оказваме по-възприемчиви за нови идеи, започваме да мислим по-разкрепостено.

16. Говорете бавно

Психолозите са на мнение, че бавното темпо нормализира дишането и сърцебиенето и така снема стреса.

17. Помечтайте

Затворете очи, дишайте бавно и си наречете някакво желание. Представете си го максимално ярко, мислено обкръжете създадения образ с голям розов облак и го пуснете по въздуха. Според психолозите визуализацията създава позитивна енергия, тя пък ни помага да постигнем мечтите си.

18. Погалете котката

Или кучето, морското свинче, хамстера - който и да е домашен любимец, за да стабилизирате сърдечния си ритъм.

19. Изяжте един портокал

В него има 60 мг витамин С - количество, способно да понижи рязко нивото на хормоните на стреса.

20. Разтърсете ръце

Изправете се, отпуснете ръце зад гърба си и допрете върховете на пръстите. Поемете дълбоко въздух, при това два пъти. Замрете за 2 секунди и накрая разтърсете енергично китки.

21. Концентрирайте се

Поставете лявата си длан на няколко сантиметра под пъпа и я прикрийте с дясната. Дишайте бавно и дълбоко, докато почувствате, че вътрешното ви напрежение спада.

22. Коктейл за ободряване

Разбъркайте половин чаена лъжичка настъргано индийско орехче в чаша топла вода. Подправката съдържа вещества, известни със своя затоплящ ефект и с това, че ни правят по-енергични дори след безсънна нощ, прекарана в работа.

23. Дишайте

Дишането е сред малкото жизненоважни функции на организма, които можем да контролираме. Въпреки това рядко поемаме повече от 1 /2 л въздух, докато капацитетът ни е 4. На всичко отгоре използваме само горната част на белите си дробове, а когато сме напрегнати, дишаме бързо и повърхностно. Колко жалко, след като от оптималния обмен между кислорода и въглеродния окис зависят работата и състоянието на всички органи.
Ще поправите положението на нещата, стига всеки божи ден да прибягвате до едно съвършено елементарно упражнение. Седнете на някакъв стол, вдишайте дълбоко и пребройте до 10. Издишайте, отново пребройте до 10. Повторете 10 пъти - така ще наситите кръвта и съответно мозъка си с кислород.

24. Цвят в чинията

Внесете повече настроение в менюто си, смесвайки смело цветовете, всеки от които съответства на определени хранителни вещества, взаимодействащи помежду си за доброто на организма. Започнете с БЕЖОВО -хляб, пилешко, риба, спагети. Така ще си доставите протеини, нишесте и бавни захари, които са гориво за организма. Следват ЧЕРВЕНО и РОЗОВО - цвекло, червен грейпфрут, ягоди, домати, диня... По този начин ще запазите сърдечносъдовата си система, ще се преборите с инфекциите и възпаленията, ще защитите клетките си от остаряване и някои видове рак. Не забравяйте и ЗЕЛЕНОТО - броколи, спанак, киви, краставици...., които ще ви помогнат да намалите нивото на холесте-рола в кръвта си, да изхвърлите токсините и да неутрализирате канцерогенните субстанции. Завършете с ОРАНЖЕВО - кайсии, моркови, пъпеши, папая, тиква..., за да запазите кожата си млада и свежа и да стимулирате имунната защита.

25. Хапнете маруля

Ако все не можете и не можете да заспите, изяжте няколко листа маруля. Те съдържат вещества със сънотворен и релаксиращ ефект.

26. Като кобра

Легнете по корем, подпрете длани точно под раменете си и изправете ръце, правейки чупка в кръста. Вдишвайте и издишвайте дълбоко в продължение на 20 секунди, отпуснете се обратно. 5 пъти.

27. Възстановете изгубената енергия

Седнете в поза лотос или просто „по турски" и се съсредоточете последователно върху няколко чакри, представяйки си определени цветове и издавайки съответните звуци. Според древноиндийската философия така ще си върнете пропиляната енергия, ще я накарате да се движи по-бързо в тялото ви, ще забравите грижите, ще се отървете от здравословните проблеми.

Автор: Диана Василева

Представяме Ви:

Летни дрехи за офиса

Обличането по професионален, класически начин по време на знойната лятна горещина не е лесно постижение. Когато слънцето навън препича и температурите са високи, вероятно последното нещо, което ви идв...

Гланцът за устни

Каква текстура да изберем и как да го нанасяме, се питат всички жени, влюбени в ефекта на това средство за гримиране, чиято употреба вече се е превърнала в навик. Гланцът има за цел да накара устните ...

Гимнастика за съблазнителен бюст

Не бива да се лъжем - гимнастиката няма да промени нито обема, нито формата на гърдите, с които сме се родили. Тя обаче е в състояние да „изправи" гърба, да укрепи раменете и ръцете, да ни придад...

Красиви устни чрез визуална измама

Повечето жени са недоволни от формата на устните си, но това не означава, че трябва да се примиряват и да страдат мълчаливо. Доверете се на визуалната магия на червилата и моливите. Несъвършенств...

Начало