Козметични рецепти » Краткият път към целите

 Краткият път към целите

Кой не обича да мечтае? Хубаво би било обаче да се научим да осъществяваме поне част от желанията си в реалността. Как? Как да бъдем не само целеустремени, но и упорити в постигането на целите си?
Най-доброто начало е да определите какво ви пречи да достигате желаното? Вгледайте се в себе си. Може би, в действителност това, което приемате за собствено желание, ви е натрапено от други хора. А може би не ви достига мотивация, понеже не можете съвсем ясно да си представите ползите, които ще ви донесе постигането на определена цел. Задайте си горните въпроси и се опитайте да отговорите честно. А след това пристъпете към следващия алгоритъм.

7 златни правила

1. Формулирайте целта максимално ясно и конкретно.

Например, не просто "искам да отслабна", а "искам да отслабна 5 кг". Целта не трябва да е мъглява, нито пък нереална – тя трябва да бъде във възможностите ви да я осъществите.

2. Поставете си краен срок.

Ако не го направите, има вероятност да отлагате безкрайно. Например, ако всеки път, когато ви предложат парче торта, вие решавате, че може да започнете да отслабвате и от утре, това няма да ви доведе до постигане на целта ви.

3. Използвайте позитивна мотивация.

Т.е. не казвайте на себе си "искам да отслабна, защото не искам да съм дебела" или "искам да изкарвам повече, защото не искам да съм бедна". В тези случаи мозъкът ви се фокусира на това, което не искате, а не върху истинските ви стремежи. Даже на подсъзнателно ниво вие извиквате в ума си негативна картина – мозъкът възприема "бедна" и "дебела", а не положителното намерение. Трябва да се научите да се мотивирате с позитивни образи: например, да си казвате какви елегантни дрехи ще можете да обличате, когато отслабнете или какво ще можете да си позволявате, когато забогатеете.

4. Погледнете в бъдещето.

Представете си за няколко минути, че сте постигнали желания резултат. Почувствайте какво означава да го притежавате, преживейте радостта и възторга, погледите на другите, усетете новите дрехи с по-малък размер върху тялото си или усетете аромата на новата кола, която сте си купила с парите, които вече притежавате. Това упражнение на визуализиране на постигнатата цел трябва да се прави ежедневно – то ще ви помогне да съхраните мотивацията си и да не се отделяте от правилния път.

5. Направете целта си "постоянно присъствие".

Може да я запишете, заедно с позитивните утвърждения от точка 3 и образите от точка 4 и да я сложите някъде, където най-често ще можете да я виждате. Тази проста стъпка ще ви помогне да не забравяте целта и резултатите от постигането й дори за минута.

6. Съставете план за постигането на целта.

Както и самата цел, той трябва да е конкретен и реалистичен. Ако например искате да отслабнете 5 кг за три месеца, разделете тези месеци на седмици и планирайте действията за всяка от тях. Планът може да е нещо от сорта на: "в понеделник – да пробягам 2 км, вторник – аеробика 1 час, сряда – да пробягам 2 км" и т.н. Колкото по-конкретен направите плана си, толкова по-добре.

7. Придържайте се към плана си.

Иначе всичко се обезсмисля. Ако откриете, че сте планирали твърде амбициозно, може да коригирате някои от точките, но в никакъв случай не изоставяйте започнатото.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Модата на есента

Време е да обновим гардероба си и да се подготвим за есента. Нека да отбележим, че в модата на водещите марки през този сезон се завръща спокойствието, женствеността, романтичността и елегантността с ...

Масажът на ходилата прави чудеса

Усетите ли се напрегната и изнервена от проблеми, свързани с работата или личния живот, не прибягвайте към успокоителните лекарства - те са нож с две остриета, а заложете на масажа на ходилата, чийто ...

Правилата на красивата жена

Всяка жена, уверена в своята неотразимост, спокойно може да посрещне всяка ситуация и с лекота да преодолее проблемите по пътя си. Как действа самоуверената жена? Не изпада в детайли Тя нико...

Ако искате да се издигнете в службата

Специалистите по Фен шуй уверяват, че успехът в работата ни е в кърпа вързан, стига да се обкръжим с предмети с подходящ цвят. Оранжево - прави чудеса за кариеристки, склонни към депресия. Сребрис...

Начало