Козметични рецепти » Работа в офиса или у дома?

 Работа в офиса или у дома?

Много жени предпочитат да работят у дома. Разбира се мненията са разнопосочни – едни смятат, че най-добре се трудят и могат да получат високо заплащане, ако работят офис, други предпочитат и са убедени, че най-ефективната обстановка е домашната. Но всеки изпробвал и двата варианта ще установи, че има и плюсове, и минуси.

Мит 1
Телекомуникационна може да бъде само свободната практика, а щатните сътрудници се трудят единствено в офис.

Това е пълна глупост. Например в журналистиката телекомуникационната работа е норма. Но ако имате длъжност, например редактор, може би един или два пъти в седмицата трябва да бъдете в редакцията. Разбира се има издания, които изискват журналистите да бъдат всеки ден на работа, да пишат, да редактират – все дейности, които могат да бъдат свършени у дома. Работата е в това, че тези ръководители, които искат да държат под око сътрудниците си, ги карат да идват в офиса всеки ден. Но трябва да се знае, че възможността да не се ходи до офиса ежедневно икономисва време и сили за истинските занимания.

Мит 2
Заплатата на офисните работници е по-голяма от тази на свободно практикуващите.

Това не е точно така. Важно е къде и с кого работите, каква е политиката на ръководството и т.н. В едни офиси се смята, че присъствието всеки ден гарантира по-високо заплащане и подсигурен щат, други се ръководят от свършената работа.

Мит 3
Домашната работа е по-спокойна.

И това не е съвсем така. Разбира се има дни, когато никой не ви безпокои, през други някой непрекъснато звъни, електронната поща се пълни със съобщения, желаещите приятели да се свържат с вас на Скайпа са много. Това е основният минус на домашната работа. Въпросите, които може да се решат оперативно в офиса, у дома се разтеглят за неопределено време. В офиса може да се решават непрекъснато текущи проблеми. В същото време работещият у дома може да бъде безпокоен по всяко време, защото се смята, че е с ненормиран работен ден и седмица, а офисният работник си е извоювал правото да не бъде безпокоен в извън работно време.

Мит 4
Хората, които работят у дома най-често не са приемани сериозно от работодателите си.

Ако това е изгодно – да. Може да се случи никой от изданието да не се заинтересува с години кога е, например, рожденият ви ден. Хората на домашна работа по принцип не получават никакви бонуси. За тях няма премии, те не присъстват на празненствата на колегите си. Просто не са част от колектива.

Мит 5
Кариерата на работещите у дома не се развива.

Разбира се, много зависи от сферата на работа. Но в повечето случаи шансовете са минимални. Предложение за по-висока длъжност може да получите най-вече, ако няма други кандидати за нея.
Много от тези, които се трудят в офис, не могат да си представят как биха работили у дома. Смятат, че офисът дисциплинира, а у дома постоянно ще се занимават с други дейности. Те смятат, че работата в офиса е стабилна, получават премии и различни бонуси, болничните и отпуските им са платени.
В същото време работещите у дома могат да планират деня си както искат, без да се съобразяват с работно време.

Какъв е изводът?

Тази разнопосочност на проблема създава на пръв поглед трудности при определянето кой вариант на работа е за предпочитане. Но ако се оценят всичките „за” и „против”, може да се пробват и двата начина.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Прическа според формата на лицето

Изострена брадичка, широки челюсти, пухкави бузи - вземете предвид формата и особеностите на лицето си, когато си избирате прическа. Само тогава тя ще е в състояние да подчертае индивидуалното ви излъ...

Милитъри стилът – винаги модерен

Модните дизайнери са категорични, че стилът милитъри е винаги актуален. На първо място, защото е практичен в градските условия. Заимстван от...

На колко сте години?

И девойките, и жените, и даже белокосите баби крият упорито отговора на този коварен въпрос. Но каквито и хитрости да прилагат, за да го избегнат, околните неминуемо си съставят определено мнение за т...

На колко сте години?

И девойките, и жените, и даже белокосите баби крият упорито отговора на този коварен въпрос. Но каквито и хитрости да прилагат, за да го избегнат, околните неминуемо си съставят определено мнение за т...

Начало