Козметични рецепти » За по-здрава и по-крaсивa коса

 За по-здрава и по-крaсивa коса

Повечето жени не харесват растителността върху главата си: намират, че й липсват обем, плътност, блясък, тонус... А когато решат да направят нещо за нея, като се подстрижат, накъдрят, навият на ролки, боядисат, все не са доволни. Причината? Много еви просто не знаят какви точно грижи да полагат за косата си и как да я оформят.
Наистина, това дали тя ще бъде достатъчно гъста, или напротив - прекалено рядка и тънка, се определя генетично и не може да се промени. Ние обаче сме в състояние да я накараме да заблести и да я направим по-жизнена. Стига да не забравим, че стресът, замърсената околна среда, неправилното хранене, някои болести и лекарствата срещу тях могат да я увредят, и то сериозно.

Няма блясък, връхчетата цъфтят

Подложена на агресия, косата се дехидратира, започва да се заплита, къса се и се раздвоява в краищата си. Структурата на косъма се нарушава до такава степен, че той престава да отразява светлината и съответно изгубва блясъка си. Виновниците са много: сушене при висока температура на сешоара, драстично къдрене, злоупотреба със слънчевите лъчи, често къпане в морето или в басейни със силно хлорирана вода. Зле действа и недостатъчно съвестното изплакване на шампоана.

Какво е решението?
Използвайте специални серуми за цъфнали връхчета и след всяко миене обливайте косата си с разтворени във вода ябълков оцет или лимонов сок.

Косопад

Загубата на повече от 100 косъма дневно, и то през продължителен период от време, е симптом, който не бива да се пренебрегва. Причината може да се крие в някоя прекалено строга диета за вталяване, в силния стрес, постоянното носене на косата опъната безмилостно назад, в недостига на витамини, в страничните ефекти на цял куп лекарства. До оредяване на косата води и хормоналният дисбаланс - женските хормони (естрогените) активизират растежа й, докато мъжките го спират. Наличието в организма на тежки метали в количество, по-голямо от нормалното, също причинява косопад.

Какво е решението?
То се състои в преминаването към съобразен със здравословното състояние начин на хранене и в приема на повече биотин.

Без обем

Нормалният косъм е с диаметър 0,04 мм, докато този на тънкия е едва наполовина. Ако вашият случай е такъв, не можете да искате косата ви да има впечатляващ обем, да запазва задълго прическата и да не се наелектризира. За жалост, освен че се предава по наследство, проблемът се задълбочава с напредването на възрастта. С годините косъмът изтънява, а до корените му достигат все по-малко хранителни вещества.

Какво е решението?
Потърсете спасение в регенериращите маски, в шампоан-оцветителите с уплътняващ ефект, в хранителните добавки, съдържащи биотин (витамин Н). От голяма полза ще ви бъде и добрият фризьор, който ще знае каква точно прическа да ви направи, за да създаде илюзия за по-голям обем.

10 златни правила за проблемната коса

1. Не мийте главата си по-често от два пъти седмично.
2. Преди да пристъпите към оформяне с четка, подсушете добре косата - тя трябва да е само леко влажна, в никакъв случай мокра.
3. За да постигнете по-голям обем, се сушете в посока, обратна на растежа.
4. Шампоанът, който използвате, не бива да се пени прекалено силно - това означава, че миещите му съставки са твърде агресивни.
5. Обливането с вода трябва да трае четири пъти по-дълго време от миенето с шампоан.
6. Посягайте колкото се може по-рядко към сешоара или го пускайте само на най-слабата му степен.
7. Не четкайте косата си, докато е влажна ще се накъса.
8. Самомасажът на скалпа е чудесен начин за противодействие на стреса и за активизиране на кръвоснабдяването в корените.
9. Косата, сушена с наведена надолу глава, има по-голям обем.
10. Не пренебрегвайте лака, нанасян от разстояние не по-малко от 15 см. Освен че фиксира прическата, той образува невидим защитен филм около косъма и предотвратява наелектризирането му.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Козметиката – колко трае

Колко приятно (и полезно!) е да изхвърлиш всичко ненужно от дома си, без значение дали става дума за вещи, дрехи, козметика. Особено козметика, която може да ни навреди доста, използваме ли я, след ка...

Грим за топлите дни

Разбира се, че трябва да подбираме цветовата гама на макиажа си в зависимост от своя тен, ириси, коса и гардероб. Това обаче не означава да не се съобразяваме изобщо с модните тенденции, а да се възпо...

Маската - какво може и какво не може

Главното отличие на маската от крема е в това, че тя оказва кратковременно, но по-интензивно действие. Най-идеалното е кремът и маската да работят заедно. Маската е незаменима, когато трябва бързо да ...

Релаксация на работното място

Социолозите са изчислили, че служещите в един обикновен офис губят за пушене, чай или кафе и разговор с колегите около три часа на работен ден. Разбира се, никой не препоръчва да се следва този пример...

Начало