Козметични рецепти » Хвърляйте без жал старата козметика

 Хвърляйте без жал старата козметика

Средствата за разкрасяване са доста претенциозни - не обичат да остаряват и не прощават небрежното отношение към себе си. И винаги си отмъщават - с алергия, зачервяване, пъпки...
Защо тогава при разкопки на останки от древни цивилизации археолозите продължават да намират съдове с козметични продукти, използвани преди стотици векове? На всичко отгоре учените твърдят, че някои от тях и до днес са запазили своята консистенция, цвят и дори полезните си свойства, Уви, нашите потомци няма да са в състояние да кажат същото за изделията на съвременната козметична промишленост, Като наследство ние ще им оставим само красиви бурканчета и тубички. Които между прочем рядко хвърляме, надявайки се, че все ще успеем да се възползваме от нищожния остатък в гилзата с червило, от полуизсъхналия лак за нокти, от старата спирала за мигли.
ОГРОМНА ГРЕШКА!

Правилната стратегия

* След като изтече срокът му на годност, тушът за мигли се превръща в истински развъдник на микроби, заплашвайки ни с възпаление на очите и даже с
конюнктивит. Затова, щом установите, че лошо се нанася, става „на трохи" и се рони, хвърлете веднага спиралата си - мястото й е на боклука. А за да сте сигурни, че новозакупената ще издържи по-дълго, вгледайте се внимателно в опаковката. Флаконът трябва да е с тесен отвор, за да не влиза в него прекалено много въздух, който ще изсуши туша.
* Що се отнася до червилото (разбира се, говорим за качественото), то може да ни служи цели две години. И тук обаче има едно „но" - най-добре е гилзата да бъде метална, а не пластмасова. Освен това от нас се иска да не изваждаме червилото до край, за да не го счупим. А как да разберем дали е остаряло? Много просто - старото червило изсушава кожата на устните, не се нанася равномерно и мирише на прокиснала мазнина. Естествено, веднага трябва да се разделите с него,за да не се стигне до дерматит или до някоя друга алергична реакция, която с нищо няма да допринесе за красотата ви.
* Ако пък лакът ви за нокти се сгъсти, разредете го с безцветен лак, в никакъв случай с лакочистител или ацетон. Това за съжаление е временна мярка, също както и „реанимирането" чрез поставяне на флакона в топла вода.
* Сенките, ружът и пудрата, при положение че ги съхраняваме правилно, ще ни служат около 2 години. Най-важното е да не позволяваме контакта между тях и мръсните апликатори, както и плътно да затваряме опаковките.
* Четките за нанасяне на очна линия и сенки, както и латексовите гъбички за фон дьо тен трябва винаги да са чисти, Мийте ги с топла сапунена вода веднъж месечно, ако кожата ви е нормална, и веднъж седмично, ако е мазна. След това ги оставете да изсъхнат, в никакъв случай върху парното.
* Срокът за съхранение на средствата за грижа за кожата - кремове, гелове, лосиони, готови маски, се колебае от половин до една година. При това кремовете в туби се запазват по-дълго, тъй като са по-добре защитени от външно въздействие. Ако пък използвате само бурканчета, не си и помисляйте да изхвърлите пластмасовия уплътнител, поставен под капачката. Той изпълнява ролята на своеобразна бариера, ограничавайки достъпа на въздух и вредни микроорганизми.
За да запази благотворните си свойства кремът ви, избягвайте да бъркате с пръст в него - за целта съществуват специални шпатули, но и те, разбира се, трябва да се мият доста често. Колкото до признаците, по които да разпознаем разваления крем, на първо място сред тях са промяната в цвета, в мириса и най-вече в консистенци-ята. Необратимото разслояване на крема, при което върху повърхността му се появява бистра течност, показва, че той е станал вреден за кожата, а от враговете си трябва да се отърваваме веднага.
* Срокът на годност на фон дьо тена пък зависи от състава му - ако е на водна основа, той издържа само година, ако е на маслена - цели две, стига да се нанася с току-що измити ръце или с чиста латексова гъбичка.
* От голямо значение за красотата ни е и начинът, по който съхраняваме козметиката си. Надписът „да се пази на сухо, тъмно и хладно" не означава, че въпросното място е хладилникът. Не бива да държим и разоряващите бюджета ни бурканчета и тубички в банята си, където повишената влажност, парата и високата температура бързо ще съсипят съдържанието им. Във всички случаи е най-добре да пазим козметиката си в специален шкаф, разположен далече от парното, нагревателните уреди и слънчевите лъчи.
* Има и още едно правило, което сме склонни да забравяме. Става въпрос за това, че срокът на годност зависи не само от датата на производство, но и от момента, в който сме започнали да използваме продукта. Отвореното бурканче с крем, дори да е произведено вчера, не може да запази свойствата си в течение на две години!
* И накрая, едно предупреждение от страна на алерголозите - отнасяйте се с повишено внимание към козметиката с прекалено дълъг срок на годност - над 3 години, Нейният живот се дължи на консервантите, но тяхната висока концентрация може да предизвика нежелани алергични реакции. Още повече, че голяма част от консервантите по своя състав и въздействие се оказват близки до антибиотиците и антисептиците, които често имат странични ефекти, изприщване на кожата например.

Полезна информация

Срок на годност на козметичните продукти

сенки за очи - 15-18 месеца
туш за мигли - 3-6 месеца
молив за очи - 12-18 месеца
червило - 12-18 месеца
фон дьо тен - 6-18 месеца
молив за устни - 12-18 месеца
пудра (компактна и на прах) - 12-18 месеца
сух руж - 12-18 месеца
мазен руж - 6-12 месеца
очна линия - 6-12 месеца
молив за очи - 12-18 месеца
парфюм - 1 година
парфюмена вода - година и половина
тоалетна вода - 2 години

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Четиво за срамежливите

Кой oт нас не се е притеснявал, попадайки в неудобна ситуация? При това по различен начин. Срамежливостта, тази своеобразна реакция на стреса, има множество измерения - от най-нормални до болезнени, к...

Красиви устни чрез визуална измама

Повечето жени са недоволни от формата на устните си, но това не означава, че трябва да се примиряват и да страдат мълчаливо. Доверете се на визуалната магия на червилата и моливите. Несъвършенств...

Съобразете грима си сьс слънчевия загар

Безгрижието, доброто настроение, леката небрежност слагат своя отпечатък върху най-хубавото време на годината. Това обаче не означава, че можем да забравим някои основни правила на изкуството да се гр...

Готови ли сте за брак

Естественият завършек на повечето любовни истории е бракът. В него обаче щастливите моменти се редуват с всекидневни битови проблеми. За да ги решавате успешно, трябва да си изградите сходни ценностни...

Начало