Козметични рецепти » Уикенд за косата

 Уикенд за косата

Вие сте активна делова жена и денят ви минава в тичане между работата, къщата и децата. Съгласна сте, че трябва да се грижите и за косата си, но при условие това да става бързо и да не се забелязва от околните. При всички положения обаче красивата грива си заслужава да й посветите поне един уикенд от месеца.

Косата обича да бъде глезена

Тя се нуждае не толкова от време, колкото от внимание и добро отношение. През седмицата всичко става бързо: шампоан за честа употреба, малко пяна или гел, изсушаване с четка и сешоар - те улесняват живота ни. Но трябва да знаете, че стилизиращите продукти, макар и незаменими, когато бързате, постепенно ще ви създадат малки или по-големи проблеми, ако не полагате елементарни грижи през почивните дни. В началото ще трябва да проявите малко повечко воля и търпение, но постепенно те ще се превърнат в навик.

Кожата на главата

Когато миете косата си, масажирайте скалпа в продължение на няколко минути. След това намачкайте кичурите по дължина и изплакнете обилно. Така ще подобрите кръвообращението, а косъмът ще изглежда по-здрав и блестящ.

Ефектът на топлината

Топлината и влагата могат да направят много за косата, дори за десетина минути, докато сте под душа или във ваната. Първо пуснете гореща струя вода в помещението, за да се почувствате като в сауна. Така ще заздравите кръвоносните съдове на кожата на главата, а корените ще получат повече кислород.

Сушене на стайна температура

Събота и неделя си спестете сешоара, но не оставяйте косата мокра за дълго време. Добре я подсушете с хавлиена кърпа, без да я триете мазохистично.

За суха коса

Единствено маските могат да подхранят и заздравят сухата, дехидратирана и късаща се коса, станала чувствителна след боядисване или студено къдрене. Ако нанасяте маската редовно - веднъж седмично, видимо ще подобрите вида на косата си и дори няма да имате нужда от балсам. Тя ще стане блестяща и приятна на пипане. Старите формули, трудни за отмиване, днес са заменени с хидрати-ращи маски на основата на водно-маслена дисперсия. Косата ги поема бързо, така както кожата абсорбира хидратиращия крем за минути.

Колко време?

Достатъчни са 15-20 минути, не повече, защото косата вече е попила това, от което се нуждае. Безполезно е да седите с часове - резултатът няма да е по-различен.
Специалистите са категорични - по-добре десет минути всяка седмица, отколкото 2 часа веднъж годишно. Ако косата ви е къса, след като нанесете маската, я срешете назад с гребен с широки зъбци, закрепете я с две шноли или диадема. Ако е дълга - вдигнете я на кок.

Необичаен начин на поставяне

Известната френска стилистка Леонор Грейл смята, че при много изтощена коса маската трябва да се слага на сухо. След като изчеткате добре косата, вземете с върха на пръстите малко от маската и нанесете, като масажирате по дължината на всеки кичур. След 20 минути леко изплакнете, после измийте косата с шампоан. Отмивайте няколко минути. Попийте с хавлиена кърпа и отново вземете съвсем малко количество от маската. Разнесете с помощта на гребена и пръстите, след това, без да чакате, отмийте обилно с вода.

За мазна коса

Ако косата ви е мазна, безполезно е да наблягате на маските и масажите. Всичко, което стимулира секрецията на мастните жлези, не е за вас, но това не е причина да оставите корените да се задушават без достъп на кислород. Тъй като проблемът е предимно в областта на кожата на главата, за вашия случай е подходящо това, което я заздравява - тогава косата става по-гъвкава, клетките дишат по-добре.

Тонизирайте кожата на главата

Не я масажирайте, а я притискайте с леки кръгови движения, докато нанасяте третиращия продукт.

Изберете подходящия шампоан

Това е първото нещо, което трябва да направите. За предпочитане е шампоан за честа употреба - ще го използвате винаги когато косата ви се нуждае от измиване, затова е необходимо той да е мек и да не съдържа агресивни съставки.

Нашият съвет

Сигурно сте чели, че когато си правите маска, трябва да увиете главата в топла и влажна хавлиена кърпа. Но тя изстива много бързо. За да постигнете продължителен загряващ ефект, увийте главата си с фолио и отгоре поставете кърпа или още по-добре красив шал, завит като тюрбан. Така ще запазите привлекателния си вид.

Автор: Светлана Василева

Представяме Ви:

Релакс с помощта на орто-биономията

Най-после имате малко време за себе си. Децата вече са в леглото, съдовете са измити... Жалко, че не разполагате с персонален масажист, който да прогони напрежението, натрупало се в тялото ви през ден...

Натиснете там, където ви боли

Домашният ви лекар не е на разположение или пък вие сте на стотици километри от него. Голяма работа! Масажите, които ви предлагаме, са в състояние да облекчат стреса, да премахнат главоболието и да от...

Вкусни маски

Краставици, моркови, банани, зехтин, яйца, ябълки - те със сигурност присъстват през цялата година на вашата маса. Предлагаме ви поне веднъж седмично да не ги използвате по предназначение, а да си заб...

Криотерапия за хубост

Ледът е в състояние да направи чудеса за външността ви стига да знаете как до го използвате. 1. При себореен дерматит, широки пори, акне, проблем на кожа. Вземете по 1 супена лъжица цветове от...

Начало