Козметични рецепти » Билки изглаждат бръчките по лицето и шията

 Билки изглаждат бръчките по лицето и шията

Кожата е много важна част от тялото. Тя го покрива и защитава от външни увреждания, чрез нея се извършва обмяната на веществата, отчасти дишането, изхвърлят се токсините чрез изпотяването, участва във водната обмяна, пази от инфекции и наранявания, в нея се изработва витамин Д с помощта на слънчевите лъчи и други. Но тя търпи промени и увреждания, които са резултат на възрастта, атмосферни влияния, нечистия въздух, безсънието, недохранването, нередовния живот, вредните изпарения и лъчения, тютюневия дим, алкохола, наркотиците, нервно-психичните фактори, преумората, душевните стресове и заболявания, които изтощават организма.

Най-видимите промени стават по лицето и шията. Кожата е изгубила нормалния цвят, тургор, еластичност, кръвооросяване и изхранваща свежест и здравината на нормалната кожа. Най-добър цяр за подмладяването и нормализирането й са билките. Техните сокове са богати на хранителни, биологично-активни, лечебни вещества, етерични масла, минерални соли и витамини, органични киселини и разнообразни други съставки. Те, приложени директно върху кожата, се всмукват от нея и я церят от нейното хроническо "умиране". Процедурите са лесни, бързи и ефективни. За лицето и шията кожата предварително се почиства. Предлагаме ви рецепти с цветя-бирки, които ще изберете в зависимост от типа на кожата ви.

Полски мак – и за суха, и за “нагъната” кожа

Запарката от червените цветове на мака овлажнява кожата, особено сухата, и оглажда бръчките. Приготвя се от свежи 4 цвята, попарени в 200 мл вряща вода при киснене 1 час. С напоен тампон от прецедената течност се мажат лицето и шията 2 пъти дневно за 10-15 мин, а с растителната кашица се прави маска по 15 мин. два пъти седмично (да се пазят очите!). Изплаква се със студена вода.

Парна баня с цветове от шипка

За суха или чувствителна, потъмняла, застаряваща кожа се прави парна баня за почистване, избелване и освежаване.
Шепа цветове (листенцата) се кипват в 400 мл вряла вода за 10 мин, а лицето, с прибрана коса и затворени очи, се подлага на изпаренията. След банята кожата се оставя да изсъхне и върху нея се облепват запарените цветове с фиксиране по бръчките. При засъхване се намокрят 1-2 пъти, остава се в покой без мимики до отпадането им. Отварата се съхранява на хладно в покрит буркан с плътна кърпа, като се прибавят още свежи цветове. С този лосион могат да се натопят марли за компрес или за изтриване с тампон кожата всеки ден, без плакнене.

Парна баня с цветове от виолетка

Това е лилавата горска теменужка, която помага при състарена, груба, мазна и пореста кожа, която я подсушава, омекотява и изглажда бръчките.
Прави се парна баня с 2 с. л. изсушени цветчета в 500 мл вряла вода. След прецеждане запарените цветове се понамачкват и се замесват с 2 с.л. (равни) оризово брашно (счукан ориз на прах), с която смес се намазва маска на лице и шия, с престой 20-30 минути (без мимика). Изплаква се със студена вода.

Ефикасен лосион от босилек

В пълна чаена чаша зехтин се кисне 1 седмица 50 г свеж босилек (цвят, листа). Изстисква се и с този мазен лосион се намазва обилно набръчканата кожа (желателно след парна баня). Престоява два часа и се избърсва и изплаква с топла вода.

Обтривания с гореща запарка от жълт кантарион

За почистване, избелване, освежаване и тонизиране, за "оглаждането" на стареещата кожа се правят обтривания с гореща запарка от 10 г сух надробен цвят, който кисне в 200 мл вряла вода 10 мин и се прецежда.
При дразнима, суха, чувствителна или загоряла от слънце старееща кожа или бръчки се маже с кантарионово масло. Приготвя се от 2 части свежи цветове и с 4 части зехтин с киснене 30-40 дни в покрит буркан на слънце. С извлека се намазва дълбоко почистеното лице, оставя се да почине 1 час, после се измива първо с топла вода, после със студена. Бурканът в хладилник се съхранява с месеци и години.

Компрес от лайка в бяло вино и салицил

Приготвя се като 10 г суха лайка се поставят в 1 чаша бяло вино с прибавяне на 1 ч. л. салицил на прах. Кисне 5 дни и се прецежда. Прави се компрес от марля, напоена с лосион, прилепнала на кожата (да се пазят очите!) Държи се до изсъхване, намокря се пак 2-3 пъти и се сваля без изплакване. Прави се един път дневно за 10 дни. С останалата течност кожата се обтрива всеки ден.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Самомасажът ни разхубавява

Кремове, тоалетни млека, маски, серуми, балсами - козметичната индустрия през 21 век е в състояние да задоволи изискванията на всички представителки на нежния пол, съобразявайки се с особеностите на р...

Домашни оръжия в битката с целулита

В неравната борба с целулита на теория сякаш всичко ни е ясно. Знаем много, четем постоянно, а на пазара изобилства от ефикасни или не чак дотам антицелулитни мазила и процедури. Предлагаме ви шест из...

Ваната прави чудеса

Колко хубаво е, когато рецептите за здраве и добро самочувствие се оказват невероятно приятни за изпълнение. Още повече, че като лежите в благоуханната вана, пълна с пяна, морска сол, етерични масла и...

Какви бански са модерни това лято?

Изучавайки световните марки в плажната мода през този сезон стигаме до извода, че всяка уважаваща себе си жена ще трябва да се запаси с по няколко различни бански костюма. Световните дизайнери предлаг...

Начало