Козметични рецепти » Как да подчертаем цвета си?

 Как да подчертаем цвета си?

Всички жени завиждат! На нечий цвят на косата, на нечии къдрици или на нечии прави кичури. Чиста загуба на време, след като можем да извлечем максимална полза от това, което ни е дала природата.

Страстни брюнетки

За да изпъкне още повече покоряващият им чар, тъмнокосите жени, възприемани откакто свят светува като загадъчни, екзотични, страстни, имат нужда от повече светлина в буквалния смисъл на думата.

Лицето

Макар да изглежда странно, кожата на брюнетките се оказва по-чувствителна от тази на по-бледите им посестрими. Точно затова тя се нуждае от постоянни и конкретни грижи - пилинг веднъж седмично, почистващи маски с хума, подхранващи с жълтък и освежаващи с мая. Колкото до грима, тъмнокосите жени непременно трябва да последват съвета на визажистите да не прекаляват с цветовете и количеството и след като изберат на какво да акцентират - на устните или на очите, да се ориентират към макиажа тон в тон. На тях много ще им отиват всички преливащи се нюанси на кафявото - бежово, лешниково, мед, както и ръждивото, оранжевото, брикът. Налага се обаче да избягват студените тонове, розовото и виолетовото. На всички брюнетки стои добре яркочервено червило, а линията на веждите им трябва да е изключително прецизна, защото именно тя структурира лицето.

Косата

Ако сте брюнетка с права и тежка коса, най-много ще ви отива строгото геометрично каре. Ако пък сте с къдрици, спрете избора си на стъпаловидното подстригване, което ще ги олекоти и ще им придаде по-голяма въздушност. Друго идеално във вашия случай решение е бретонът, подчертаващ силата на погледа. В цветово отношение няма да сбъркате, като добавите малко по-светли нюанси в общата тъмна маса на косата си или пък я освежите със златисти кичури, които ще привличат светлината. И не забравяйте да прикривате грижливо посребрените от времето кичури - при вас те си личат най-много.

Ефирни блондинки

С коса като злато, зряло жито или мед, блондинките са били идеал за красота и в Античността, и в Римско време, и през Средновековието. Ако съдим по днешните звезди на екрана и модния подиум, това положение на нещата няма: да се промени скоро.

Лицето

Според дерматолозите несъвършенствата на епидермиса личат двойно повече при светлокосите жени, на които те препоръчват парни бани, стягащи маски за затваряне на порите и редовна употреба на коректор за замаскиране на пъпчиците, сенките, зачервяванията. Блондинките не бива да слагат прекалено тъмен фон дьо тен и да имат предвид, че най-красиви ги правят сините, зелените и розовите сенки за очи. За предпочитане е червилото им да е коралово или бежово, а ружът с цвят на праскова. Визажистите смятат, че от всички жени само русокосите могат да си позволят цветен туш за мигли, и им препоръчват да не си го спестяват. Има обаче една малка подробност - тъй като ресниците им много често са светли, те първо трябва да нанесат черна или кафява спирала и едва след това да сложат зелена, синя или виолетова - това зависи най-вече от тоалета.

Косата

Русият цвят на косата обикновено се асоциира с невинността, чистотата, детското излъчване. Блондинките обаче искат да избягат от тях и определено се стремят да бъдат по-сексапилни. По тази причина фризьорите ги съветват да носят косата си дълга или поне до раменете, оформена стъпаловидно и с достатъчно обем, който да й придава вид на лъвска грива. Тук обаче има едно изключение - платинената, изрусена почти до бяло коса изглежда вулгарно, ако е дълга. В този случай най-добре е тя да се подстриже по момчешки късо.

Червенокоси фурии

Всички грешници, като се започне от Саломе и разкаялата се Мария Магдалена и се стигне до набедените за вещици през Средновековието, са имали червена или рижа коса. Символ на коварство, прекомерно сладострастие и връзка с дявола и ада, цветът е реабилитиран отчасти и започва да се харесва чак през 19 век, но пък тогава всички прочути куртизанки са били червенокоси. Едва днес рижите еви нямат от какво да се притесняват, напротив, техния нюанс искат да постигнат хиляди жени по света, дори японките, както се оказва напоследък.

Лицето

Кожата на естествено рижите красавици е нещо уникално, също като тях - млечнобяла, обсипана с лунички, нежна и ужасно чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Ще я запазите само ако почти през цялата година използвате слънцезащитни средства с индекс най-малко 15. За да подчертаете прозрачния си тен, слагайте светъл фон дьо тен или пудра. В никакъв случаи не прикривайте луничките, даже може да ги подсилите с малко молив за вежди, съветва френският гримьор Тибо Вабр. Според него, ако цветът ви е естествен, идеално ще ви стоят бежово златисти, медено златисти или пясъчни сенки за очи. Ако обаче дължите червеникавия си нюанс на фризьорското изкуство, изберете виолетово, шоколадово, зеленикав бронз. Вечер червилото ви може да е както червено, така и бонбонено розово, за през деня предпочитайте безцветен гланц или приглушен оранж.

Косата

Без значение дали сте естествено рижа или не, според фризьорите най-добре е да заложите на гладката коса, оформена стъпаловидно или прибрана дискретно на тила, с няколко кичура, спуснати върху бузите. Бретонът трябва да е силно фили-ран, за предпочитане асиметричен. Ако пък досега сте била с друг цвят, но искате да преминете в редиците на червенокосите, преценете добре тена си. Рижото отива на жени, чийто цвят на кожата е слонова кост или златист. Ярко червеното е подходящо за дами с много блед тен. Брюнетките със светла кожа могат да избират между медено и махагон, а блондинките - между карамел и венецианско русо. При положение че кожата ви е мургава или силно розовееща, налага се да се въздържите от експерименти с червения цвят в косите.

Може би не знаете

Пигментацията на косъма се дължи на два вида меланин. Еумеланинът, черен или кафяв, се среща много по-често, и то под формата на гранули. Феомеланинът пък е жълт или червен и съществува във вид на дифузия. Цветът на косата ни зависи от количествата и съотношението между намиращите се в нея меланини. Синьо-черните коси на японците например съдържат 100% еумеланин, а при рижите ирландци има почти само феоме-ланин. При всичко останали пропорциите са различни, в резултат на което цветът на човешката коса варира от най-светло русо до черно, преминавайки през кестеняво, медено, пепеливо, златисто и т. н.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Билки изглаждат бръчките по лицето и шията

Кожата е много важна част от тялото. Тя го покрива и защитава от външни увреждания, чрез нея се извършва обмяната на веществата, отчасти дишането, изхвърлят се токсините чрез изпотяването, участва въ...

Елегантна ли сте?

Бъдете честна в отговорите си, за да можете да прецените обективно как стоят нещата при вас и да разберете дали не трябва да коригирате имиджа си (точките, които получавате, са изписани в скобите). ...

Защитете косата от слънцето

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега...

Джинси според фигурата

Провъзгласени за униформа на 20 век, тe със сигурност ще запазят позициите си и през 21-вия. Безкрайно функционални и комфортни, джинсите могат да се носят от всички, независимо от възрастта и физикат...

Начало