Козметични рецепти » Срамежливостта – как да я преодолеем?

 Срамежливостта – как да я преодолеем?

Когато е в умерени дози, тя ни прави по-чаровни, но за жалост в повечето случаи е недостатък, способен да ни попречи да покажем на света своите таланти, способности, интелект. Преодоляването на срамежливостта не е лесно, но целта си заслужава, затова още от днес започвайте да прилагате в практиката съветите на психолозите от Калифорнийския университет.

Спортувайте

Тъй като при големите срамежливци е блокиран не само словесният изказ, но и цялото им тяло, те непременно трябва да спортуват - по този начин по-лесно ще се освободят от напрежението и безпокойството. Изберете си дисциплина, в която не се чувствате кръгла нула - плуване, спортни танци, джогинг, и я практикувайте съвестно поне два пъти седмично. След месец-два ще се чувствате доста по-комфортно в тялото си и ще го владеете по-добре.

Научете се да дишате правилно

Всяка вечер, когато сте сами в спалнята си, правете релаксиращото йогистко упражнение шавашана. Съблечете се по бельо, легнете на пода. Изнесете ръцете си встрани, отдалечавайки ги бавно от тялото с длани, насочени нагоре, и отпуснати пръсти. Присвийте леко брадичка към гърдите си така, че главата да се опира на пода с основата на черепа, и прогонете всички мисли от съзнанието си. После отпуснете последователно мускулите на лицето, краката и ръцете. Сега сложете лявата си длан върху корема и дясната върху гърдите. Започнете да вдишвате през ноздрите и да издишвате през полуотворената си уста. Правилното дишане се осъществява посредством корема, което означава, че при издишване трябва да усетите как се снишава лявата, а не дясната ви ръка. Тренирайте упорито и скоро ще се убедите, че това е най-бързият начин да се освободите от сковаващия съзнанието ви стрес.

Работете върху стойката и жестовете си

Начинът, по който ходи и седи един човек, позволява на другите моментално да разберат дали е достатъчно уверен в себе си, или се притеснява. Ако държите ръцете си зад гърба или скръстени на гърдите, а главата наведена мрачно напред, вие създавате впечатление за затворена личност, избягваща диалога, затова не се чудете, че хората не искат да общуват с вас. Създайте си навика да изправяте глава и да гледате събеседниците си на височината на очите (след време ще съберете кураж и да ги погледнете право в тях). Когато сте на улицата, следете дали раменете ви са опънати, а брадичката - успоредна на земята. Според криминолозите т. нар. поза на жертвата - с прегърбени рамене и увиснал нос, много често поощрява злосторниците към нападение с цел грабеж или изнасилване. Когато пък седите, не се сгъвайте на две и не сядайте на ръба на стола, сякаш се страхувате, че ще го повредите. И накрая, ако не знаете какво да правите с ръцете си, вместо да ги кръстосвате, сложете ги на ханша. Ще видите, че това променя всичко - околните започват да ви мислят за личност, излъчваща сигурност в чара си, а вие самата се зареждате подсъзнателно с толкова нужната ви самоувереност.

Телефонирайте

Говорете по телефона с непознати - изглежда глупаво, но наистина помага. Позвънете на гарата да питате кога тръгва еди-кой си влак, в аптеката, за да разберете имат ли дефицитно лекарство, в козметичния салон, за да ви обяснят в подробности процедурите. Не претупвайте разговорите и непременно поставяйте много въпроси. За да не се притеснявате, първите няколко пъти си ги напишете, после импровизирайте.

Излизайте сама от време на време

Въпреки че няма да ви е лесно, тръгнете без компания на изложби, на кино, в заведения за бързо хранене. После се заставяйте да питате случайно срещнатите хора за часа или как да стигнете до някоя улица.

Когато сте вкъщи, гледайте се в огледалото и разговаряйте с образа си

Така лека-полека ще обикнете гласа си и той няма да ви изневерява при разговор с непознати. Всеизвестно е, че в такива моменти срамежливците говорят много високо или много тихо, гласът им прекъсва, става дрезгав и т. н. Произнасяйте многократно фразите, които най-често използвате във всекидневието, и изобщо не се притеснявайте, че си говорите сама.

Поздравявайте полунепознати хора

Започнете да поздравявате любезно шофьора на автобуса, с който ходите на работа, продавачката в кварталния магазин, момчето от будката за вестници. Произнасяйте своето „добър ден" високо и отчетливо, а изпреварят ли ви с поздрава, трябва да знаете, че вече сте постигнали първата малка победа над себе си.

Усмихвайте се

Изпробвайте най-различни усмивки първо пред огледалото вкъщи, после и пред „публика". В началото ще трябва да се насилвате, но няма начин да не си дадете сметка, че в живота на намръщената физиономия се отговаря с неприветлива гримаса, а на усмивката с усмивка.

Търсете промяна

Започнете с корекции в гардероба си. По-ярката цветова гама и оригиналните аксесоари неминуемо създават впечатлението, че знаете цената си, а тя е висока.

Научете се да казвате „не"

Първо веднъж седмично, после веднъж на ден - поводи няма да ви липсват. Не позволявайте на продавачката в магазина да ви убеди да си купите дреха, която не ви отива, не се нагърбвайте с чужди задачи в работата, след като вашите ангажименти са ви напълно достатъчни, не се примирявайте със скуката на неделния обед в родителите си, ако можете да отидете на кино, и т. н. И не се страхувайте да не би да ви сметнат за личност с неприятен характер, напротив, само така другите ще разберат, че уважавате себе си, и вместо да се възползват от слабото ви място - срамежливостта, ще започнат истински да се съобразяват с вас.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Кожата ни и хормоните

Нейното състояние зависи от фактори, върху които можем да повлияем, и от такива, които трябва да приемем за даденост. Така например ние сме в състояние да защитим кожата си от вредното въздействие на ...

Определете своя емоционален коефициент

Имате завиден IQ? Чудесно! Но за вас ще бъде още по-добре да притежавате и висок емоционален коефициент. Защото - убеден е прочутият американски психолог Дениъл Колман, именно EQ е залог за успех в жи...

Тайните на боядисаната коса

Държим на цвета, с който се харесваме, и искаме да го запазим задълго, при това, без да си създаваме излишни проблеми. Подобно желание е напълно осъществимо, стига да знаем какви точно грижи трябва да...

Изпишете вежди

Изскубете излишните косъмчета Професионалстите използват следния трик: поставете вертикално два молива - в основата на ноздрите и във външния ъгъл на окото. Така ще определите къде да започват и къ...

Начало