Козметични рецепти » Кариера пo часовника

 Кариера пo часовника

Искате ли да успеете на работното място, да ви ценят шефовете и да ви уважават колегите? Правете всичко навреме, без да бързате и без да се бавите. Ще постигнете по-лесно целите, които сте си поставили, ако се вслушвате в своя биологичен ритъм. Само той е способен да ви подскаже как най-рационално да се организирате в деловото всекидневие, разчитайки на възможностите и навиците на организма си. Защото какъв е смисълът да се заставяте да мислите творчески, щом сте по-склонни да вършите механична работа, или да водите преговори, ако сте затворени в себе си и недостатъчно дружелюбни. Подобно пренебрежение към биологичния часовник се наказва с излишен преразход на енергия и с крайно незадоволителни резултати.

9-11 ч

Време е за усвояване на информация и за планиране. Телесната температура е по-висока от всеки друг момент от денонощието, а съдържанието на гликоза в кръвта е максимално, което означава, че кората на главния мозък сега е най-чувствителна и активна.

С какво да се захванете?

Приключете със задачите, останали от вчера - днес ще можете да погледнете на тях по новому, а и психо-биолозите приветстват вековното убеждение, че утрото е по-мъдро от вечерта.
Ако пък сте се справили с всичко навреме, заемете се с краткосрочни планове. Нивото на самоконтрол достига своя връх 2-3 часа след събуждането, така че именно сега можете да прецените съвсем адекватно колко време ще ви отнеме тази или онази задача. След което я свършете.

Ритуалът

Изпийте чаша кафе и хапнете нещо сладко. Лакомството няма да се отрази на фигурата ви, но затова пък ще ви превърне в най-дружелюбно настроеното и психически устойчиво същество в офиса.

Въздържайте се от: важни срещи и преговори -тяхното време ще настъпи скоро. В момента нивото на кортизола (хормона на стреса) в кръвта е максимално и всяка недобре обмислена дума или интонация са в състояние да ви провалят. И не губете време за телефонни разговори, отложете ги за късния следобед.

11-13 ч

Завладяват ви доброжелателност, готовност за диалог, хъс за работа. Усещате прилив на жизнени сили и това ви радва.

С какво да се захванете?

Време е за действие! Идеите ви се посрещат с искрен интерес от околните, производителността и ефективността на труда ви се повишават. На всичко отгоре гласът ви звучи особено меко и приятно - той вече не е дрезгав като сутринта, а пренапрежението в гласните струни още не е настъпило. Възползвайте се! Тембърът, уверяват психолозите, често е по-важен за околните от думите, които произнасяме.

Ритуалът

Преди да започне важната ви делова среща, отделете няколко минути и помислете със симпатия за човека, с когото ще общувате. Можете да сте сигурни, че по индукция и той ще се настрои благосклонно към вас.

Въздържайте се от: даване на неизпълними обещания и поемане на непосилни ангажименти. Наистина, сега сте готови да обичате целия свят, в т. ч. началството и съперниците в службата, но ще бъде глупаво да се поддадете на уговорките да се захванете с чужди задачи. Не вярвайте и чак толкова много на комплименти, отправени към деловите ви качества.

13-15 ч

Еуфорията от предишния часови отрязък постепенно отминава, отстъпвайки място на нормалното работно настроение. Ако сте прекарали първата половина на деня в съответствие със своите биоритми, в началото на следобеда вие ще се справите с всичко набелязано, без да изоставате от графика си.

С какво да се захванете?

С документацията. В средата на деня остротата на зрението достига своя връх, а слъзните жлези, предпазващи роговицата от пренапрежение, започват да работят по-активно.
Ако пък не можете да избягате от някоя конфликтна ситуация, планирайте неприятния разговор за това време. В крайна сметка ще си спестите нервните сривове и непредпазливите изявления, способни да ви докарат уволнение. Все пак не отлагайте словесното стълкновение - само след час ще ви стане много трудно да се владеете.

Ритуалът

Направете няколко дихателни упражнения. А докато обядвате, не забравяйте да посипете салатата или ястието си с черен пипер. Подправката стимулира сърдечната дейност, от която зависи общото ви състояние - и физическо, и емоционално.

Въздържайте се от: ненужно безпокойство и пренапрежение. Лесно е да изпаднете в паника поради независещо от вас злощастно стечение на обстоятелствата. Запазете хладнокръвие и ще се радвате на удивителна работоспособност.

15-19 ч

Организмът ви встъпва в противоречие с трудовото законодателство. Той се нуждае от релакс и пълноценно общуване с близки хора, но вие сте длъжни да прекарате още няколко часа зад бюрото.

С какво да се захванете?

Проверете пощата си, позвънете на партньори и клиенти на фирмата, пишете служебни писма. Интуицията ви не е на висота, но пък вашата логика става направо желязна. При положение че умът ви е зает повече с някой служебен роман, отколкото с преките задължения, възползвайте се от мига. След 15 часа женският чар се засилва, сексуалната въз-приемчивост се повишава.

Ритуалът

Щом се чувствате уморена, пийнете чай, най-добре с филийка хляб и щл парче сирене или шоколад. 15-минут-ният отдих ще ви помогне да си останете във форма до края на работния ден. Ако пък колегите са ви дошли до гуша, усамотете се някъде и масажирайте ушите си, за да активизирате прилива на кръв към тях. Упражнението ободрява и влияе добре върху бъбреците.

Въздържайте се от: желанието да изгорите всички мостове и да си тръгнете с гордо вдигната глава. Тези спонтанни пориви се засилват след 17 часа, но първият им пик настъпва сутрин от 5 до 7. По напълно разбираеми причини обаче той не застрашава израстването в службата.

Биологичните ритми на личната година

Тя започва с рождения ви ден и свършва със следващия. През първия месец след важната дата вие ще усетите невероятен прилив на енергия, така че планирайте именно за тогава своите „cпpинтbopcки,, цели. Тези, които изискват максимум сили, кураж и дързост. През втория и дванайстия месец след датата си на раждане обаче ще се чувствате отпаднали, без никакви сили. За да преодолеете лошия период, трябва да се отнасяте към себе си с повече грижи и внимание - да вземате витамини, да спортувате, да се храните правилно. Всъщност най-добре ще бъде да излезете в отпуск. В тази връзка за нищо на света не искайте каквото и да било от шефа си месец преди рождения му ден и го помолете да ви вдигне заплатата чак като отшуми празненството в чест на неговата годишнина. Ако пък имате дългосрочни планове, чиято реализация ще ви отведе до върховете на йерархическата стълбица, възползвайте се от ситуацията през деветия, десетия и единайстия месец от личната си година.
За постъпване на нова работа и за повишаване на квалификацията са благоприятни четвъртият, петият и шестият месец. През седмия и осмия обаче ще ви бъде много трудно да се приспособите към промените. Най-неутралният месец от личната година е третият. Първата му половина се характеризира с лек подем на енергията, втората - с лек спад. През този месец можете да правите каквото си искате, без организмът ви да възрази.

Обърнете внимание

Между 10 и 14 часа човешкото тяло действа на свръхбързи обороти, затова калориите - дори да са с източник торта, шоколад, сладолед, сандвич с бекон, ще бъдат изгорени докрай и без да се превърнат в тлъстини.

След 15 ч започва да доминира женската енергия Ин, когато евите могат да получат от силния пол почти всичко, което си поискат.

Най-творческото време на денонощието е „заключено" между 1 и 3 часа, така че не се отнасяйте с пренебрежение към идеите, хрумнали ви през нощта, а ги запишете. Нищо чудно на сутринта да се изненадате приятно от себе си.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

5 минути, за да започнете добре деня си

1. Забравете за класическия будилник, чийто остър звън ще ви стресира, и се доверете на радиобудилника, настроен на някоя музикална станция. Новините ще чуете по-късно. 2. Протегнете се като котк...

13 прости правила за добро настроение

Мнозина смятат, че черните дни в живота им може да продължават вечно. Оценявате се “на нула”, предишните стимули отказват да действат, перспективите ви се струват твърде мрачни. Усещате неумолимото пр...

Вталяване без диета

Не се подвеждайте от заглавието - истината е, че без ограничения в храненето и без физически усилия отслабването ще си остане заветна, но недостижима цел за нежната половинка на човечеството. В нашите...

Гардероб за отпуската

Всяка година излизаме в заслужена ваканция с една-единствена цел - да забравим за грижите на делника и да се заредим с енергия чак до следващото лято. От нас и само от нас зависи дали ще успеем. Като ...

Начало