Козметични рецепти » Тайните на идеалната прическа

 Тайните на идеалната прическа
Препаратите, с които обработваме косата, са най-важното за постигане на ефект и трайност

Подходящата прическа е в състояние да превърне и най-скромната подстрижка в оригинална и ефектна фризура. С помощта на различни козметични средства можем да придадем на косата си обем и великолепие, да я изправим или пригладим, да фиксираме къдриците си.
Освен, че имат декоративни функции, качествените препарати за третиране на косата я защитават от слънцето и влажния въздух, от горещите ролки и сешоара, усилват естествения й блясък и мекота.
Правенето на прическа се състои от два етапа: фиксация и финален стайлинг. Косата се обработва с фиксатори, което облекчава по-нататъшната обработка. Стайлингът предполага разработване на детайлите и закрепване на резултата. Съществуват и средства две в едно.

Течност за предварителна обработка

Предлага се във вид на спрейове, лосиони, серуми във флакони или балони с пулверизатори.
Течността, предназначена за придаване на обем на косата, а на прическата - устойчивост, на първо място се използва за тънки и не твърде гъсти коси. Тя се грижи за косата, защитава я от въздействието на околната среда и подсушава космите благодарените на съдържащия се в нея спирт.
Подобна течност не е подходяща за суха коса именно заради наличието на спирта, той пресушава и травмира краищата на и без това лишената от влага коса.
Течността обикновено се разпрделя върху влажната коса, след което косата се изсушава със сешоар.
Ако искате да си направите официална прическа бързо - обработете косата с течност, завийте кокетен кок закрепете го деликатно с дискретни фиби и изсушете.

Мус или пяна

Тези фризьорски средства също са предназначени за придаване на обем на косата и фиксирането й. Степените на фиксация са различни - лека до силна. Последната не травмира косата, защото в състава на пяната влизат грижещи се за косъма компоненти. Так че и притежателките на сухи коси могат да използват средства за силна фиксация. А за мазните коси мусът или пяната за максимална фиксация са задължително условие за съхраняване на необходимия обем. Имайте пред вид, че средствата за силна фиксация изсъхват бързо, затова ги нанасяйте внимателно, действайки бързо с фризьорския гребен.
Подбирайки мус за нормална коса, се ориентирайте според структурата й: за мазна и хвърчаща коса - силна фиксация, за тънка - мека.
Мусът (или пяната) се нанасят с ръце (изцедете неголямо количество от препарата и разтрийте между дланите) върху суха или влажна коса и равномерно се разпраделят навсякъде. За къса и средно дълга коса е достатъчна пяна колкото бучкса с размери на кестен, а за дълга и гъста коса количеството е два-три пъти по-голямо.

„Две в едно”

Гелът може да бъде както във вид на лепкаво желе, така и течен. Той е идеално средство за притежателките на гъсти и непослушни коси. А ако косата не се отличава с гъстота, ефектът с гела само ще се усили. Гелът не е подходящ и за мазна коса, освен за фиксация на крайчетата.
Геловете във вид на спрей се нанасят върху влажна коса, а после тя се изсушава. Този начин е подходящ за тънка и мека коса. Желеобразният гел се размазва щателно в върху дланите и внимателно се нанася върху отделните части на вече готовата прическа. Ако прекалите с гела, косата ви ще изглежда като мокра.
Гелът е необходим за отделяне на нишки в косата, както и за направата на вълни, „мокри” прически, прическа „таралеж”.
Лакът е в състояние да оформи и фиксира прическата за целия ден. Лаковете се делят на „сухи” (положени върху прическата на безтегловен слой, те лесно се разпръскват) и „мокри” (течен спрей, който пада тежко и придава на косата силен блясък). Първите са подходящи за всекидневни прически и за всички типове коси, вторите - за вечерни коафюри. „Мокрите” лакове не се препоръчват за меки и редки коси, а също така и за мазни и непослушни гриви.

Финален стайлинг

Восък или помада.
Тези средства се нанасят върху сухи коси, за да им се придаде блясък и да се оформят отделни участъци. Подхождат идеално за къси подстрижки и къдрави коси. Восъкът умекотява сухата коса. Достатъчно е съвсем малко количество, щателно се разтрива и нанася на тънки нишки, а не на солидни слоеве.

Гланц.
Необходим е, когато искаме да придадем блясък на косата, и е подходящ за всички типове коса. Разпределяме го в неголямо количество върху косата, тъй както фиксираме с лак. Ако косата е суха, може да се използва повече гланц.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Добрата форма е в стъпалото

Според древната китайска медицина стъпалото е огледало на цялото тяло. Масажирайки го, вие действате благотворно върху всичките си органи. За релакс Седнете, като прехвърлите единия си крак...

Как да развием интуицията си

Вие не веднъж сте забелязали как някои хора вземат правилните решения чисто интуитивно. Докато вие дълго обмисляте и пресмятате, а що се отнася до резултата, има какво да се желае. А на вашата приятел...

Как Ви Възприемат околните?

Смятате се за доста сдържани и скромни или, напротив - за пределно откровени личности, проявяващи изключително упорство в преследването на всяка цел. Понякога обаче начинът, по който сте възприемани о...

Кариера пo часовника

Искате ли да успеете на работното място, да ви ценят шефовете и да ви уважават колегите? Правете всичко навреме, без да бързате и без да се бавите. Ще постигнете по-лесно целите, които сте си поставил...

Начало