Козметични рецепти » Ако останете без работа

 Ако останете без работа

Според психолозите стресът, който изживяваме, когато останем без работа, може да се сравни единствено с раздялата с любимо същество. Нещо повече – смята се, че това е една от петте най-сериозни загуби, изпитвани от човека. Но докато някои от нас, минавайки в редиците на безработните, се пречупват като личности, други излизат от изпитанието по-силни и даже по-преуспяващи отпреди. Какво трябва да знаем, за да осъществим на практика именно този сценарий?

Етапите

Останете ли без работа, бъдете готови да преминете през три емоционални стадия. Първият се характеризира с някакво всеобщо вцепенение, проявяващо се в нежелание да признаем очевидното - готвят се да ни уволнят (съкратят) или вече са го направили. Тази своеобразна защитна реакция на психиката трябва да се преодолее възможно най-бързо, затова, вместо да се надявате на някакво чудо, действайте, т. е. не губете време, а започнете веднага да си търсите нова работа. През втория етап човек попада под властта на озлоблението, страха, объркването, тъгата. Едно чувство сменя друго, като всяко трае от няколко минути до няколко седмици. Постарайте се да „облечете" тези разрушителни емоции в по-здравословна форма, за да ги забравите колкото се може по-бързо. Така например озлоблението си можете да излеете, докато правите гимнастика за отслабване, а тъгата да споделите с най-добрата си приятелка. След отшумяването на втория стадий неминуемо настъпва и последният - осъзнаването и приемането на ситуацията. Това, разбира се, не означава да се съгласите с гледната точка на тези, кои то са ви уволнили, а просто да осъзнаете, че животът не свършва с отстраняването ви от работа.

Сам воинът не е воин

Най-важният съвет, който психолозите дават на всеки безработен, е: търсете емоционална подкрепа. Не се опитвайте да се справите сами, защото ви заплашва сериозна депресия. Вие се нуждаете от хора, пред които да излеете душата си, споделяйки своята обида, страх, съмнения и пред които да поплачете, давайки свобода на чувствата си. Най-добре е да се обърнете към приятелка (приятел), към колега, оказал се в същото положение, в краен случай към брат или сестра. Избягвайте хората, които ще ви създадат неприятни емоции със своята критичност или с равнодушното си отношение към вашия проблем. Не се чудете защо психолозите са на мнение, че не бива да си търсите изповедник сред най-близките. Семейният ви партньор и децата преживяват не по-малко драматично вашето уволнение, затова не ги натоварвайте допълнително, въпреки че сте в правото си да очаквате и да получите разбиране, подкрепа, съчувствие от тях. Радвайте се, че зад гърба ви стои едно сплотено семейство - в този тежък момент най-зле са самотните хора.

Безработицата - плюсове и минуси

Да започнем с очевидното - какво губим със загубата на работното си място?

* Средствата за съществуване, с които живеем, изплащаме заемите си, обучението на децата и т. н.
* Социалните контакти - вече общуваме със силно ограничен кръг от хора.
* Обичайния ритъм на живот - прекарваме деня си по съвършено различен от досегашния
и доста хаотичен начин.
* Социалния статус, положението в обществото, доброто мнение за себе си и за възможностите си.
* Начина за реализация, с който сме свикнали -налага се да търсим нов.
* Надеждите за по-добро бъдеще.

Колкото и странно да изглежда, ситуацията има и своите добри страни:

* Можем да организираме деня си по новому, без да се съобразяваме с някакво
работно време.
* Не се подчиняваме на началници.
* Прекарваме повече време с децата и партньора си.
* Обръщаме внимание на някое позабравено хоби.
* Определяме си нови цели, различни от тези на досегашната ни професионална среда.
* Получаваме възможност да повишим образователния си ценз, да научим нов език, да усвоим компютърни умения, да създадем дете, без да се страхуваме за кариерата си.
С една дума, тези от нас, които съумеят да се възползват разумно от огромното количество незаето време, поддържат квалификацията си и запазват контакта с хората, по-лесно се адаптират към безработицата и гледат на нея като на шанс да променят живота си не само в професионалната сфера, но и изобщо.

Докато не сте се озовали на улицата

Винаги имайте едно наум и вземете мерки, преди да се окажете в окаяното положение на безработен член на обществото:
* Където и да се трудите, усъвършенствайте уменията си и не се ограничавайте само в своята област. Така ще ви бъде по-лесно да си намерите но ва работа, ако се наложи.
* Търсете допълнителни източници на доходи. По този начин, дори да се лишите от заплатата, ще продължите да покривате най-насъщните си нужди
* Не убеждавайте нито себе си, нито другите, че настоящата работа е истинското ви и единствено признание, че не бихте могли да се занимавате с нищо друго. Човек има най-различни способности и трябва да се старае да извлече максимална полза от тях.
* Пестете пари за черни дни - останете ли без редовни доходи, с тях спокойно ще плащате тока, детската градина, храната на семейството.
* Не напускайте работа, дори ако партньорът ви започне да печели много пари. Не дай боже, ситуацията да се промени и изведнъж и двамата да се озовете на пазара на труда. Винаги е по-добре в семейството да влизат две заплати, колкото и малка да е едната от тях.
* Не преставайте да се „ослушвате" за нови възможности - кой знае, съдбата може да ви предложи нещо по-добро!

След съкращението

Това, от което сте се страхували, вече е факт, затова не хленчете, не изпадайте в депресия, а максимално бързо се вземете в ръце:
* Веднага започнете да търсите друга работа. Колкото по-дълго бездействате, толкова по-трудно ще ви е след това да се пренастроите за нов пост - трудовите навици се забравят, вярата в собствените възможности отслабва, човек инстинктивно се стреми да запази старото статукво.
* Дори да се наложи временно да си останете вкъщи, начинът ви на живот трябва да е активен - пътувайте, ако имате възможност, срещайте се с повече хора и общувайте пълноценно с тях. Това ще ви помогне да не се затваряте в себе си и да запазите връзките със света.
* Приемете някаква временна работа, даже да не отговаря на възможностите и квалификацията ви. По-добре незадоволяващо ви занимание, отколкото нищо. А и най-скромната заплата съвсем не е излишна в наши дни.
* Обърнете гръб на миналото и не се озлобявайте срещу тези, които са ви уволнили, съкратили или закрили вашето предприятие. Негативните емоции ще съсипят психиката ви и ще ви попречат да намерите душевното равновесие, от което толкова много се нуждаете, за да се справите с изпитанията на съдбата.
* Не търсете утеха в храната и спиртните напитки - това е най-краткият път към булимията и алкохолизма. Преодолявайте депресията с помощта на други
средства - спортувайте, по-често правете любов, гледайте комедийни филми, пътешествайте, отглеждайте цветя... Хората, запазили силата на духа си, имат по-голям шанс да се справят с принудителното бездействие и да си намерят занимание, по-добро от предишното.
* Не отивайте на интервю за нова работа, преди да сте възвърнали душевното си спокойствие. Озлоблението, раздразнителността, неувереността в себе си няма да останат скрити за евентуалните ви шефове.
* Скъсайте с убеждението, че принадлежите към числото на неудачниците, иначе никога няма да излезете от него.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Необичайни трикове за разкрасяване

Има безброй начини да извлечем още по-голяма полза за красотата си от познатите ни козметични продукти, стига да ги приложим не точно по начина, по който сме свикнали. Руж върху клепачите Ак...

Маски с брашнена вода

Брашното се използва не само за почистване на лицето, но и на шията и на клепките от прах, замърсявания, грим. За целта се използва брашнена вода (малко брашно, размито във вода). С памучен тампон, на...

9 месеца красива

За да си останете хубава, докато очаквате най-голямата радост на живота си, а тялото ви е подложено на непрекъснати трансформации, трябва да полагате постоянни грижи за себе си. Освен здравословно хра...

Утринна реанимация

Сложете ръка на сърцето си и признайте – няма начин да не сте съгрешавали някога по отношение на тонуса, красотата, обиколката на талията, гласните струни, очите... Много важно е да знаете как да ликв...

Начало