Кулинарни рецепти » Телешки бланкет

 Телешки бланкет

Продукти: (за 4 порции)

• 800 г телешко месо
• 50 г краве масло
• 1 морков
• 1 глава лук
• 200 г дребни гъби
• 1 жълтък
• 1 връзка корени за супа
• 1 карамфилче
• 1 с.л. брашно
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на парчета, слагаме го в тенджера, заливаме го със студена вода, колкото да го покрие и го слагаме на огъня, като обираме пяната, докато заври.

Посоляваме, поръсваме с черен пипер и прибавяме моркова, корените за супа и главата лук, в която сме заболи карамфилчето. Варим месото заедно с подправките около 1 час на умерен огън. След това го изваждаме в дълбок съд и го държим на топло.

Почистваме гъбите, измиваме ги в подкиселена вода и ги нарязваме на четвъртинки. Слагаме ги в тенджерка с малко вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и малко лимонов сок, прибавяме 10 г масло и ги слагаме на умерен огън. Варим десетина минути след като кипнат.

Сгорещяваме останалото масло и запържваме в него брашното. Отстраняваме запърженото брашно от огъня, изчакваме да изстине и го разреждаме на сос с бульон от месото. После бъркаме соса на огъня, докато се сгъсти, оттегляме го накрая на печката и го смесваме с гъбите и жълтъка.

Разпределяме месото на порции, заливаме го с приготвения сос и го поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало