Кулинарни рецепти » Студен желиран заек

 Студен желиран заек

Продукти:

• 200 г филе
• 1 кг бутчета
• 2 моркова
• 1/2 глава керевиз
• 2 дафинови листа
• 8-12 зърна черен пипер
• 1 водна чаша десертно червено вино
• 100 г сметана или прясно мляко
• 200 г аспик
• 1 к.ч. бульон
• 2 твърдо сварени яйца
• 150 г гъби
• 100 г шунка
• 50 г свинска мас
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

В сгорещена мас задушаваме бутчетата заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черен пипер и сол. Заливаме с виното. Когато то се поизпари, доливаме бульон. Варим месото на тих огън, докато омекне. Почистваме от костите и прекарваме през месомелачка. След това го счукваме в хаванче, като прибавяме по малко от сметаната. Към получената смес прибавяме малко течен аспик и вино.

Формата, в която ще се желира ястието, обливаме равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма закрепваме клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея изсипваме пастата от месото и замразяваме в хладилник.

Отделно от филетата правим медальони, които запържваме до светлозлатисто. Прибавяме зеленчуците, дафиновия лист и черния пипер. Задушаваме. Сипваме вино. След като сосът се посгъсти, заливаме медальоните с малко бульон. Варим на тих огън.

Щом изстинат, ги гарнираме с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо оформяме купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията слагаме обърнатата замразена форма, която предварително сме потопили за миг в гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Начало