Продукти:
• 300 г брашно
• 150 г краве масло
• 1 жълтък
• 1 к.ч. ром
• 1,5 кг лук
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Замесваме тесто от брашното, сол на вкус, маслото, размекнато до стайна температура, рома и 2 с.л. вода. От омесеното тесто правим топка, която слагаме в затворен съд и държим 1 час в хладилник.
Нарязваме лука на тънки филийки и го слагаме в дълбок съд. Заливаме го с хладка вода, прибавяме олиото и захарта, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отначало варим лука на умерен огън, а след десетина минути – на тих. Държим съда на огъня, докато водата се изпари и лука се зачерви. Тогава отстраняваме съда от огъня и оставяме лука да изстине.
Изваждаме тестото от хладилника и го разстиламе в голяма тава, поръсена с брашно. Отделяме 1/3 от брашното, а останалото го прехвърляме в правоъгълна тавичка и го разстиламе така, че да покрие дъното. Набождаме го с вилица на няколко места и разстиламе върху него сварения и отцеден лук.
Разточваме отделеното тесто на кора и изрязваме от нея ленти с широчина 1 см. От лентите оформяме панделки, които слагаме върху лука. Разбиваме жълтъка с 2 с.л. вода и намазваме повърхността на лучника. Печем в предварително загрята умерена фурна, докато тестото стане златисто. Поднасяме лучника студен.
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...