Кулинарни рецепти » Лучник

 Лучник

Продукти:

• 300 г брашно
• 150 г краве масло
• 1 жълтък
• 1 к.ч. ром
• 1,5 кг лук
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Замесваме тесто от брашното, сол на вкус, маслото, размекнато до стайна температура, рома и 2 с.л. вода. От омесеното тесто правим топка, която слагаме в затворен съд и държим 1 час в хладилник.

Нарязваме лука на тънки филийки и го слагаме в дълбок съд. Заливаме го с хладка вода, прибавяме олиото и захарта, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отначало варим лука на умерен огън, а след десетина минути – на тих. Държим съда на огъня, докато водата се изпари и лука се зачерви. Тогава отстраняваме съда от огъня и оставяме лука да изстине.

Изваждаме тестото от хладилника и го разстиламе в голяма тава, поръсена с брашно. Отделяме 1/3 от брашното, а останалото го прехвърляме в правоъгълна тавичка и го разстиламе така, че да покрие дъното. Набождаме го с вилица на няколко места и разстиламе върху него сварения и отцеден лук.

Разточваме отделеното тесто на кора и изрязваме от нея ленти с широчина 1 см. От лентите оформяме панделки, които слагаме върху лука. Разбиваме жълтъка с 2 с.л. вода и намазваме повърхността на лучника. Печем в предварително загрята умерена фурна, докато тестото стане златисто. Поднасяме лучника студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало