Продукти:
• 500 г фини кори за баница
• 500 г орехови ядки
• 400 г краве масло
• 1 ч.ч. захар
• канела
За сиропа:
• 4 ч.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.ч. мед
• лимонова кора
• канела
• 1-2 зрънца карамфил
Начин на приготвяне:
Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела.
Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори.
Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1 1/2 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина.
Възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Сиропираме баклавата, докато е топла.
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...