Продукти: (за 4 порции)
• 4-5 моркова
• 1 глава лук
• 3 домата
• 1 двойна шепа млади листа от спанак
• 200 г ориз
• 100 г черни маслини
• 5-6 с.л. зехтин
• настърганата кора на 1 портокал
• 4 с.л. портокалов сок
• 3 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
• 3 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в голямо количество подсолена вода. Щом омекне, прехвърляме в гевгир и оставяме да се отцеди.
Нарязваме лука и морковите на парченца, разстиламе ги в тавата и поръсваме с 2-3 с.л. зехтин. Печем 15 мин в загрята на 200°С фурна. Поръсваме портокаловата кора, нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати и печем още 10 мин.
Изваждаме от фурната и смесваме с нарязания спанак, обезкостените маслини и портокаловия сок. Поръсваме ориза с останалия зехтин, зелените подправки и черен пипер на вкус. Разбъркваме и изсипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме зеленчуковата смес.
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...