Кулинарни рецепти » Рибен саркофаг

 Рибен саркофаг
(Финландия)

Продукти:

• 1 кг прясно тесто за хляб
• две средни еднакво големи риби (за предпочитане без много кости)
• 1 ч. ч. сварени овесени ядки
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 сурово яйце
• 50 г краве масло
• сол, смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибите от вътрешностите им и люспите, ако имат такива. Разрязваме ги по дължина откъм гърба и вадим централната кост. Правим дълбоки, напречни, малко скосени разрези, без да засягаме корема.

Тестото разточваме на елипса с големината на рибата. Разстиламе върху него равен слой овесени ядки и нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, като ръбът на елипсата остава чист, за да можем да го слепим.

Слагаме двете риби върху тестото с главите на различни страни и ги завиваме с него, като горе защипваме ръбчетата във вид на гребен.

Прехвърляме рибата в намаслена и набрашнена тавичка, отвън мажем тестото с разбито яйце и масло и слагаме в предварително загрята на 225 градуса фурна. Печем около 40 мин, като от време на време мажем тестото с масло.

Вадим изпечената риба от фурната, отново намазваме тестото с масло и задушаваме с ленена кърпа. Когато ястието изстине, сваляме кърпата и преди сервиране отрязваме горната част - капака.

"Отхлупването" става на масата, за да видят гостите рибата вътре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Начало