Продукти: (за 4 порции)
• 4 шайби телешки джолан по около 300 г
• 3 пресни червени чушки
• 5 стари картофа
• 3 пресни домата
• 100 мл сухо бяло вино
• 1 главичка чесън
• сол, черен пипер, кимион
Начин на приготвяне:
Използваме задължително пръстен съд за печене. Слагаме джолана в пръстения съд и неосолен го варим до полуготовност (около 1 час и 30 мин).
Отцеждаме водата и подреждаме парчетата най-отдолу в съда. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, редим отгоре почистените и нарязани картофи, а след това – нарязаните домати и чушки. Сипваме виното и доливаме вода до половината на съда.
Захлупваме и замазваме капака с тесто. Варим още час – час и половина и отнемаме от огъня.
Слагаме в средата на чинията целия джолан с малка лъжичка в средата на кокала - за костния мозък, а наоколо подреждаме картофите, доматите и чушките. Заливаме със соса от печеното.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...