Продукти за 5-6 порции:
• 1 заек (около 1,5 кг)
• 100 мл бяло сухо вино
• 100 мл винен оцет
• 3 скилидки чесън
• 150 г царевично брашно
• 1 л червено вино
• 100 мл зехтин
• 50 г свински гърди
• 1 глава лук
• 1 дафинов лист
• розмарин, босилек
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пускаме заека в оцета и виното за 1 час, изваждаме и го отцеждаме. Накълцваме чесъна и го смесваме с розмарина, дафиновия лист и червеното вино. След това слагаме в тази смес заека да се маринова за 3 часа, отцеждаме и го нарязваме на порции. После го изпържваме на силен огън в половината мазнина.
Нарязваме свинското на кубчета, а на едро розмарина и дафиновия лист. Запържваме ги, посоляваме и поръсваме с черния пипер. Доливаме останалата мазнина. Слагаме заешките порции и ги запържваме, посоляваме, прибавяме маринатата, изчакваме да заври, захлупваме и задушаваме 2 часа.
Кипваме 500 мл подсолена вода. Махаме от огъня и бъркайки сипваме царевичното брашно. Варим на слаб огън 35 мин, след което в тавичка разстиламе сместа с дебелина 1,5 см, оставяме да изстине и нарязваме на кубчета, които изпържваме в тиган с 1 с. л. зехтин.
Поднасяме заека, гарниран с кубчета и залят със соса.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...