Продукти:
• 500 г телешко месо без кости
• 250 г сметана
• 50 мл олио
• 50 г масло
• 60 г брашно
• 20 г сланина
• 1 морков
• целина
• лук
• магданоз
• захар
• черен пипер
• бахар
• мащерка
• дафинов лист
• лимон
• оцет
• сол
Начин на приготвяне:
В месото правим малки, но дълбоки разрези като джобове и в тях вмъкваме парченца сланина. Посоляваме и оставяме да престои 15 минути.
В сгорещено олио запържваме наситнените морков, целина и лук. Прибавяме магданоз, захар, сол, оцет, парченца лимон, мащерка, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, черен пипер.
Накрая слагаме месото и го изпържваме от всички страни, заливаме с вода и сметаната и оставяме да ври до пълно омекване. Готовото месо нарязваме на филийки, напречно на жилките.
Пържим брашното в разтопеното масло и изсипваме в соса от задушеното месо. При нужда доливаме малко вода и варим до гъст сос. Поднасяме месото, полято с този сос.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...