Кулинарни рецепти » Патладжан плакия

 Патладжан плакия

Продукти:

• 1 кг патладжани
• 5 глави лук
• 4 чушки
• 2 моркова
• 3 домата
• 5 скилидки чесън
• 2 яйца
• 1 ч. ч. кисело мляко
• 2 дафинови листа
• 1 малка главичка целина
• 1,5 ч. ч. вода
• 150 мл олио
• сол

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета с дебелина 2 см. Посоляваме и ги слагаме в гевгир да се отцеждат за 1 час. После ги изплакваме със студена вода и отново отцеждаме.

Пържим патладжаните в сгорещено олио до омекване и зачервяване. В същата мазнина слагаме наситнения лук, чушки, моркови, чесън, настърганата целина. Когато зеленчукът омекне, добавяме обелените и настъргани домати, солта, дафиновия лист и водата.

Доваряваме, а после изсипваме в тавичка заедно с изпържените патладжани. Печем в умерено загрята фурна. Когато ястието е готово, заливаме с разбитите яйца и киселото мляко. Печем още 10 минути в силна фурна.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало