Кулинарни рецепти » Десерти » Плодови десерти

Десерти:

Апидеа /круши във вино/

Продукти: (за 6 порции) • 6 едри круши • 1 бутилка бяло вино • 100 г захар • 1 пръчица канела • 6 пъпки карамфил Начин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното...

Банани с ром

Продукти: • 4 големи банана • 2 с.л. захар • сок от 1 лимон • 2 с.л. вода • 30 г краве масло • 3 с.л. ром • 1 к.ч. сметана Начин на приготвяне: Намазваме малка тавичка за печене с масло. Разрязваме обелените банани по дължина на половинки, подреж...

Бананов десерт

Продукти: • 4 банана • 50 г краве масло • 80 г лешници • 1 буркан компот от боровинки • 2 белтъка • 80 г пудра захар • масло за формата Начин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в н...

Боровинки в ряпа

Продукти: • 4 големи сладки репи • 1 ч.ч. боровинки • 1 к.ч. захар Начин на приготвяне: Обелваме репите, издълбаваме в тях недълбоки гнезда. Смесваме боровинките със захарта и напълваме репите. Обвиваме плътно в станиол и печем в силна фурна. Сервираме топли....

Боровинки с ориз

Продукти: • 500 г боровинки • 250 г варен ориз • 20 г желатин • 2 с.л. ром или коняк • 750 мл сок от боровинки Начин на приготвяне: Слагаме желатина в рома, докато бухне. Кипваме сока, добавяме в него желатина, сварения ориз и плодовете. Изсипваме във фор...

Варени круши

Продукти: (за 8 порции) • 4 едри и твърди круши • 320 г захар • 375 мл вода • 1/2 лимон, нарязан на резенчета • 1 пръчка канела Начин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с деб...

Варено жито със сухо грозде и орехови ядки

Продукти: • 1 ч.ч. жито • 1 к.ч. едро счукани орехови ядки • 1 к.ч. сухо грозде • 1/2 ч.л. канела • захар Начин на приготвяне: Заливаме житото с вода, която трябва да е десетина сантиметра над него, и го варим на умерен огън, докато се свари добре /може да...

Грейпфрути с масло и канела

Продукти: (за 4 порции) • 2 розови грейпфрута • 4 с.л. захар • 2 ч.л. канела • 40 г краве масло Начин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със ...

Десерт от круши

Продукти: • 4 круши • 2 с.л. захар • 1 ч.ч. десертно бяло вино • 2 с.л. лимонов сок • 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/ Начин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме г...

Десерт с праскови

Продукти: • 4 праскови • 30 г краве масло • 2 с.л. кристална захар • 50 г смлени бадеми • 20 г натурален шоколад • 1 с.л. стафиди • 1 с.л. светъл ром • 2 с.л. пудра захар • 1 к.ч. десертно бяло вино • 1 белтък или сметана за гарниране Начин на приготв...

Десерт с тиква

Продукти: • 1 неголяма тиква • 1 пакет обикновени бисквити • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 жълтък • 1 бучка краве масло • 1 ч.л. канела • сметана Начин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета, които нареждаме в тавичка с малко вода. Поръсвам...

Десерт с цитрусови плодове

Продукти: • 2 портокала • 2 розови грейпфрута • 3-4 мандарини • 4 жълтъка • 50 г брашно • 350 мл сметана • 50 г смлени бадемови ядки • 100 г захар • 80 мл портокалова водка Начин на приготвяне: Обелените плодове нарязваме на четвъртинки, като внима...

Дюли с ориз

Продукти: • 2-3 средно големи дюли • 1 ч.ч. ориз • 2 1/2 ч.ч. прясно мляко • 3 белтъка • 1 ч.ч. пудра захар Начин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваря...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почистваме го от семките и оставяме в хладилника. Малините кипваме с 1 ч.ч. во...

Желиран десерт с пъпеши

Продукти: • 2 малки пъпешчета • 2 ч.ч. ситно нарязани пресни плодове • 250 г къпини • 4-5 с.л. захар • 2 с.л. желатин • 1 к.ч. десертно бяло вино • 2 праскови Начин на приготвяне: Измиваме добре пъпешчетата, разрязваме ги на две, почистваме ги от семен...

Желирани динени парченца

Продукти: • 4 резена диня • 2 пакетчета желатин • 1 бутилка бяло вино или шампанско • 1 ч.ч. къпини • 1 к.ч. касис • захар на вкус Начин на приготвяне: Динята нарязваме на парченца, от които отстраняваме семките. Разтваряме желатина във вода, а след окол...

Запеканка с тиква

Продукти: • 500 г почистена тиква • 500 г извара • 100 г краве масло • 4 яйца, настърганата кора на 1 лимон • 1 щипка канела • 1 пакетче ванилова захар • 100 г захар • 2 с.л. нишесте • 3 с.л. галета Начин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парченц...

Захаросана диня

Продукти: • 4 резена диня • 3 белтъка • 1ч.ч. смес от пудра захар и кокосови стърготини Начин на приготвяне: Нарязваме ледено студената диня, държана върху решетка в горните отделения на хладилника на кубченца. Разбиваме белтъците на сняг,но не и на пяна заедн...

Кайсии със сметана

Продукти: • 500 г сушени кайсии • 500 г захар • 500 мл сметана • 100 г смлени бадемови ядки Начин на приготвяне: Кайсиите накисваме за една нощ във вода. На сутринта ги отцеждаме, слагаме в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим ги 20 минути. ...

Карамелизиран портокал

Продукти: • 6 големи портокала • 225 г захар • 250 мл вода • 6 зърна карамфил • 4 с.л. портокалов ликьор Начин на приготвяне: Корите от два добре измити портокала нарязваме на тънки ивички. Заливаме ги с вода и ги държим на слаб котлон около 5 мин. Прецежд...

Карамелизиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • захар на вкус За заливката: • 1 кофичка кисело мляко • 4-5 с.л. кафява захар • 1 к.ч. смлени орехови ядки • канела Начин на приготвяне: Обелваме пъпеша, изчистваме го от семките и го нарязваме на резени, които редим в тавичк...

Карамелизирани плодове

Продукти: • 150 г захар • 100 г нишесте • 4 ч.ч. прясно мляко • 1-2 с.л. ром • 300 г пресни плодове /кайсии, вишни, ягоди, малини, смокини/ • 5-6 с.л. захар за карамелизиране Начин на приготвяне: Карамелизираме захарта, прибавяме 3-4 с.л. топла вода и бъ...

Карамелизирано грозде

Продукти: • 200 г черно грозде • 200 г бяло грозде • 200 г захар • 100 мл ром • лозови листа Начин на приготвяне: Избираме гроздове с по-едри зърна, измиваме ги, подсушаваме и оронваме зърната. Във всяко зърно забиваме клечка за зъби. В метален съд р...

Карибски пържени ананаси

Продукти: (за 4 порции) • 8 резена ананас (може и от консерва) • 1 ч.ч. брашно • 1 яйце • 1 с.л. захар • 1 щипка бакпулвер • 150 мл прясно мляко • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Оставяме парчетата ананас да се отцедят добре. От останалите...

напред
Начало