Бързо се изтощавате, нямате настроение, налягат ви черни мисли. Можете да си помогнете
сами, и то без да посягате към хапчетата. Шоколадът - това е идеалното средство срещу умората. Теоброминът в него действа стимулиращо, а фенилетиламинът ни дарява с жизненост. Антистресовите фосфор и магнезий пък поддържат нервната ни система в добро
здраве.
Малко история
Какаовото дърво е едно от най-капризните растения в света - вирее единствено в топла и влажна среда при температура над 16 градуса. Плодовете му са със сладка мека сърцевина и всеки от тях съдържа по 30 семена. Колко е приятен вкусът им, първи установяват ацтеките и майте, които приготвят от тях напитката „чоколатъл" - освежаваща, изостряща ума и повишаваща потентността. През 16 век конквистадорите начело с Кортес пренасят семената на какаовото дърво в Испания. Тамошните монаси създават собствена рецепта за гореща шоколадова напитка - смилат изпечените какаови зърна, добавят канела, индийско орехче, захар и получената смес разреждат с вода.
Изкушение за нежния пол
Консумацията на шоколад активизира производството на предизвикващите еуфория ендорфини, а част от съдържащите се в него вещества влияят върху женската хормонална система. Точно по тази причина един от характерните признаци на пред-менструалния синдром е силното желание за шоколад.
Истинска мания
Резултатите от анкета, проведена сред жени от няколко страни, са доста впечатляващи - над 30% от канадките предпочитат шоколада пред секса, а 13% от французойките го определят като най-ефикасното средство срещу депресия. Много от дамите не могат да си представят живота без шоколад и има защо - той подобрява настроението, прогонва мрачните мисли, разсейва тревогата, повишава жизнения тонус. Важно е да се знае, че няколко парченца на ден не само не вредят, но са полезни за здравето, докато редовната консумация в големи количества създава проблеми - диетолозите все по-трудно се преборват с наднорменото тегло на тези пациентки, които за нищо на света не искат да се откажат от любимото си лакомство.
Горчивата истина
Основният продукт за производството на всички разновидности шоколад е какаото, съдържащо уникално масло, богато на органични киселини. Температурата му на топене е сходна с тази на човешкото тяло, ето защо привидно твърдото блокче се топи бързо в устата. Колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-тонизиращо е въздействието му. Затова, искате ли бързо да се ободрите, хапнете натурален шоколад. Млечният пък ще ви помогне да се успокоите - млякото, сметана и захарта в него намаляват нивото на стреса и се справят успешно с безсънието. Спокойно можете да изключите от менюто си белия - в него няма какао, а само излишни калории.
Защо да го ядем?
• Помага ни да мислим по-добре, тъй като активизира кръвоснабдяването на мозъка.
• Нужен е на сърцето заради полифенолите, които съдържа - те защитават стените на кръвоносните съдове и облекчават дейността на сърдечния мускул.
• Намалява нивото на холестерола в кръвта благодарение на стеариновата киселина в какаовото масло.
• Колкото и да не ви се вярва, доказано е, че шоколадът предпазва зъбите - антибактериалните съставки на какаото предотвратяват развитието на кариеси.
• Не предизвиква появата на пъпки и възпаления на кожата - това вече се знае със сигурност от учените.
В тиквата има аскорпбинова киселина, която ни спасява от есенните простуди, и витамини от група В, които не само се справт с умората, раздразнението и безсънието и избавя от пъпки, но и прави косети н...
Някои хора имат стройна фигура без да се ограничават в яденето. Други, дори при спазване на строга диета, трудно се справят с излишните килограми. Коя е причината? Отговорът е един - в нашият метаболи...
И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...
Учените смятат, че именно от старите възглавници ние получаваме гъбички, предизвикващи пърхот. Продължителният период на експлоатация довежда до това, че във възглавницата се заселват колонии от микро...