Бързо се изтощавате, нямате настроение, налягат ви черни мисли. Можете да си помогнете
сами, и то без да посягате към хапчетата. Шоколадът - това е идеалното средство срещу умората. Теоброминът в него действа стимулиращо, а фенилетиламинът ни дарява с жизненост. Антистресовите фосфор и магнезий пък поддържат нервната ни система в добро
здраве.
Малко история
Какаовото дърво е едно от най-капризните растения в света - вирее единствено в топла и влажна среда при температура над 16 градуса. Плодовете му са със сладка мека сърцевина и всеки от тях съдържа по 30 семена. Колко е приятен вкусът им, първи установяват ацтеките и майте, които приготвят от тях напитката „чоколатъл" - освежаваща, изостряща ума и повишаваща потентността. През 16 век конквистадорите начело с Кортес пренасят семената на какаовото дърво в Испания. Тамошните монаси създават собствена рецепта за гореща шоколадова напитка - смилат изпечените какаови зърна, добавят канела, индийско орехче, захар и получената смес разреждат с вода.
Изкушение за нежния пол
Консумацията на шоколад активизира производството на предизвикващите еуфория ендорфини, а част от съдържащите се в него вещества влияят върху женската хормонална система. Точно по тази причина един от характерните признаци на пред-менструалния синдром е силното желание за шоколад.
Истинска мания
Резултатите от анкета, проведена сред жени от няколко страни, са доста впечатляващи - над 30% от канадките предпочитат шоколада пред секса, а 13% от французойките го определят като най-ефикасното средство срещу депресия. Много от дамите не могат да си представят живота без шоколад и има защо - той подобрява настроението, прогонва мрачните мисли, разсейва тревогата, повишава жизнения тонус. Важно е да се знае, че няколко парченца на ден не само не вредят, но са полезни за здравето, докато редовната консумация в големи количества създава проблеми - диетолозите все по-трудно се преборват с наднорменото тегло на тези пациентки, които за нищо на света не искат да се откажат от любимото си лакомство.
Горчивата истина
Основният продукт за производството на всички разновидности шоколад е какаото, съдържащо уникално масло, богато на органични киселини. Температурата му на топене е сходна с тази на човешкото тяло, ето защо привидно твърдото блокче се топи бързо в устата. Колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-тонизиращо е въздействието му. Затова, искате ли бързо да се ободрите, хапнете натурален шоколад. Млечният пък ще ви помогне да се успокоите - млякото, сметана и захарта в него намаляват нивото на стреса и се справят успешно с безсънието. Спокойно можете да изключите от менюто си белия - в него няма какао, а само излишни калории.
Защо да го ядем?
• Помага ни да мислим по-добре, тъй като активизира кръвоснабдяването на мозъка.
• Нужен е на сърцето заради полифенолите, които съдържа - те защитават стените на кръвоносните съдове и облекчават дейността на сърдечния мускул.
• Намалява нивото на холестерола в кръвта благодарение на стеариновата киселина в какаовото масло.
• Колкото и да не ви се вярва, доказано е, че шоколадът предпазва зъбите - антибактериалните съставки на какаото предотвратяват развитието на кариеси.
• Не предизвиква появата на пъпки и възпаления на кожата - това вече се знае със сигурност от учените.
Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...
Почти няма българска градина, в която да не се отглежда тагетес. В различните краища той е познат като турта или камшица. Това е едно от най-обичаните градински цветя по цял свят. В зависимост от сорт...
Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...
Маслото от сочни маслини е уникален продукт, който стои в основата на прословутата средиземноморска диета, гарантираща завидно здраве и дълголетие. * Идеално балансираният състав на зехтина допринас...