Диетични рецепти » Млякото - приятел от хиляди години

 Млякото - приятел от хиляди години

При разкопки в района на легендарния Вавилон археолозите открили останки от истинска ферма за мляко - огромно здание, украсено със стенописи, изобразяващи доене на крави. Смята се, че близо 8 хиляди години хората пият мляко от тревопасни животни, което означава, че именно то е първата ни храна.
В древността лекарите наричали млякото бяла кръв и го предписвали срещу стотици болести. Нищо чудно да са били прави, след като днес знаем, че то съдържа около 200 много ценни вещества - протеини, мастни киселини, въглехидрати, микроелементи, витамини и най-вече калций, без който костите ни щяха да са в окаяно състояние.

Непоносимостта

Трима от всеки четирима жители на земята са наясно с някои особености на млякото и знаят, че организмът им не го понася. Децата обаче нямат подобни проблеми. Работата е там, че с напредването на годините ние пием все по-малко мляко и стомахът ни просто престава да произвежда фермента лактаза, който разгражда напълно млечната захар, наречена лактоза. В резултат организмът реагира с болки в стомаха, колики и подуване след изпиването дори на една чаша от толкова полезната напитка. Да се отказваме напълно от нея обаче не бива, стига да я консумираме заедно с филийка хляб или кифла. Ако положението е наистина тежко, ще се наложи да се ориентираме към киселото мляко и сиренето, за да не лишаваме организма си от калций. Ако пък можем безпроблемно да изпиваме големи количества прясно мляко и се налага да отслабнем, нищо не ни пречи да приложим една много стара монодиета за вталяване. В продължение на седмица се приема само мляко - около 2 л на ден, разделени на 10 - 15 порции. Разрешени са чай или кафе, но без захар.

Млечните красавици

Знаем със сигурност, че Нефертити, Клеопатра, Попея и всички останали древни хубавици са поддържали външността си с помощта на млякото и млечните вани. Днес продуктът се влага в кремове, маски, лосиони, шампоани, сапуни и това съвсем не е случайно. Млякото представлява естествена подхранваща, регенерираща и овлажняваща емулсия, богата на протеини, витамини и на едно много актуално в съвременната козметология вещество - млечната киселина, бореща се активно с преждевременното състаряване на кожата. Ще направите много за красотата си, ако всяка сутрин миете лицето си с мляко със стайна температура, обтривате го с млечен лед или наливате във ваната си литър мляко, няколко капки лавандулово масло и супена лъжица зехтин.

Най-добрите комбинации

* Мляко + мюсли - една наистина пълноценна закуска.
* Мляко + мед. Това съчетание ще ви помогне при простуда и при загуба на гласа. Вместо мед в чашата можете да сложите масло, а може и едното, и другото. Някои пък добавят и половин чаена лъжичка сода.
* Мляко и стафиди. Великолепно лекарство срещу кашлица. Кипнете няколко стафиди в 250 мл мляко и когато изстине, изпийте на екс. Стафидите, разбира се, трябва да бъдат изядени.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Кога да пием чай от копър?

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увелич...

Начало