Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът им варира от златистожълт до тъмнокафяв, черен и дори червен.
Защо ги ядем?
Плодовете на финиковата палма съдържат много белтъчини, въглехидрати, желязо, фосфор, мед, манган, магнезий, калий, както и всички витамини (без Е и Н). Те са богати на калций, който е необходим за доброто състояние на костната система – нещо особено важно за жените над 35 години. Ценен източник на фибри (от 6 до 11%), фурмите помагат и за прочистването на храносмилателната система от шлаки.
Полезните захари
На диабетиците и на тези, които искат да отслабнат, не се препоръчва да прекаляват с консумацията на фурми, защото те са пълни с лесно усвоими въглехидрати. Като компенсация за многото калории, те зареждат организма с огромно количество енергия и са „шампиони” по съдържание на белтъчини. За разлика от десертите, които вкарват в организма само „празни” калории, от фурмите има полза – техният сладък вкус се дължи на плодовата захар и гликозата, стимулиращи мускулите. Витамин В5 пък повишава работоспособността – и умствена и физическа.
Препоръчват се на бъдещите майки
Диетолозите са категорични, че вкусните плодове оказват благотворно въздействие върху организма на бременните и жените, които кърмят. Причината се крие в специфичните им съставки, обогатяващи майчиното мляко с най-важните витамини и минерали, необходими за пълноценното развитие на плода и укрепване на имунната система на бебето.
Какво трябва да знаете?
• Когато купувате фурми, внимавайте опаковката да е херметично затворена и погледнете срока на годност.
• Плодовете, които се продават в насипно състояние, трябва да са сухи и без наранявания – влажните се развалят бързо.
• Съхранявайте фурмите в книжни торби, а не в найлонови.
• След като си хапнете от вкусните плодове, не изхвърляйте костилките. Засадете ги в саксия, за да си отгледате декоративна палма.
Учени от Университета на Илинойс, Чикаго, заявяват, че е възможно един ден да се създаде “таблетка” от броколи, която да предпазва жените от рак на гърдата. Те са изолирали съставка, която естествено ...
Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...
Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцвети...
Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...