Диетични рецепти » Панкреатитът изисква строга диета

 Панкреатитът изисква строга диета

При обостряне на болестта през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болните с панкреатит трябва цял живот да спазват диета, за да запазят функциите на задстомашната си жлеза.
Приемането на ферменти е много разпространена заместителна терапия. Заедно с тях се назначават и спазмолитици, а понякога и така наречените прокинетици.
Понякога болните с хроничен панкреатит развиват захарен диабет. Когато той е в лека форма, се назначава диета с ограничаване на въглехидратите. При по-тежка форма на диабета трябва да се приемат препарати, понижаващи нивото на захар в кръвта. Разбира се, назначават се и други поддържащи лекарства - витамини, бактериални препарати и най-вече такива, които неутрализират действието на жлъчния сок.
За да се предотврати обостряне на хроничния панкреатит, вие трябва да излекувате жлъчните си пътища, дори да се налага операция за тази цел.

Не се увличайте по пресните плодове и зеленчуци

Причината е, че те натоварват задстомашната жлеза. Изключете от менюто си бобовите продукти, гъбите, ядките, както и суровата целулоза (пресните плодове и зеленчуци), но най-вече зелето. Противопоказни в този период са също белият хляб, баничките, концентрираното мляко. Вредни са силните бульони, пържените, лютивите и киселите ястия. Забравете за кренвирши, субпродукти, пушени продукти, консерви, маринати, хайвер, мазна риба. Към забраните се прибавят и прясно изпечените тестени изделия, сладоледът, кафето, какаото, шоколадът, цитрусовите плодове и газираните напитки.

Може да се консумират

Вегетарианска или зеленчукова супа с добре разварени зеленчуци; немазно месо и риба - варени или задушени котлети например. За десерт не са противопоказани сухи бисквити, мармалад, мед и сладка. А от напитките - неконцентриран компот, слаб чай, слабоалкална минерална вода.

Препоръчваме ви

Два банана или сладки узрели ябълки няма да навредят на здравето, обаче киселите плодове са противопоказни. Затова ви препоръчваме печени ябълки, а зеленчуците е най-добре да ги приемате във варен и задушен вид.
Полезни са варените картофи и моркови. Препоръчваме ви подсушен бял хляб, а от месните продукти - немазна риба, немазно месо, кокоше или заешко например.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Човешкият глас

Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...

Чудодейното пчелно млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Вълшебната дюля

Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Начало