Диетични рецепти » Панкреатитът изисква строга диета

 Панкреатитът изисква строга диета

При обостряне на болестта през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болните с панкреатит трябва цял живот да спазват диета, за да запазят функциите на задстомашната си жлеза.
Приемането на ферменти е много разпространена заместителна терапия. Заедно с тях се назначават и спазмолитици, а понякога и така наречените прокинетици.
Понякога болните с хроничен панкреатит развиват захарен диабет. Когато той е в лека форма, се назначава диета с ограничаване на въглехидратите. При по-тежка форма на диабета трябва да се приемат препарати, понижаващи нивото на захар в кръвта. Разбира се, назначават се и други поддържащи лекарства - витамини, бактериални препарати и най-вече такива, които неутрализират действието на жлъчния сок.
За да се предотврати обостряне на хроничния панкреатит, вие трябва да излекувате жлъчните си пътища, дори да се налага операция за тази цел.

Не се увличайте по пресните плодове и зеленчуци

Причината е, че те натоварват задстомашната жлеза. Изключете от менюто си бобовите продукти, гъбите, ядките, както и суровата целулоза (пресните плодове и зеленчуци), но най-вече зелето. Противопоказни в този период са също белият хляб, баничките, концентрираното мляко. Вредни са силните бульони, пържените, лютивите и киселите ястия. Забравете за кренвирши, субпродукти, пушени продукти, консерви, маринати, хайвер, мазна риба. Към забраните се прибавят и прясно изпечените тестени изделия, сладоледът, кафето, какаото, шоколадът, цитрусовите плодове и газираните напитки.

Може да се консумират

Вегетарианска или зеленчукова супа с добре разварени зеленчуци; немазно месо и риба - варени или задушени котлети например. За десерт не са противопоказани сухи бисквити, мармалад, мед и сладка. А от напитките - неконцентриран компот, слаб чай, слабоалкална минерална вода.

Препоръчваме ви

Два банана или сладки узрели ябълки няма да навредят на здравето, обаче киселите плодове са противопоказни. Затова ви препоръчваме печени ябълки, а зеленчуците е най-добре да ги приемате във варен и задушен вид.
Полезни са варените картофи и моркови. Препоръчваме ви подсушен бял хляб, а от месните продукти - немазна риба, немазно месо, кокоше или заешко например.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Начало