Диетични рецепти » Водата – ключ към доброто здраве

 Водата – ключ към доброто здраве

В часовете на най-голяма активност тялото отделя максимално количество течности - забележете, че до тоалетната ходите най-често тогава, когато се чувствате във върхова форма, докато през по-пасивните периоди организмът ви задържа вода. Когато цикълът функционира нормално, нас не ни заплашва нищо, но ако се изтощим с извънредна работа (или се отдадем на интензивен нощен живот), хипо-таламусът се обърква, а това неминуемо води до обезводняване. Имате ли много задачи за довършване вкъщи или намерение да се веселите в малките часове на денонощието, пийте вода и всичко ще бъде наред.

Няколко коментара:

1. Не пия вода от чешмата, защото мирише на белина и сигурно е вредна за здравето.

Нищо подобно. Според Световната здравна организация ние можем да сме напълно спокойни - водата, която тече от крановете на всички европейски страни, е съвършено безопасна. Колкото до миризмата на хлор, от нея ще се отървем лесно, като налеем вода в гарафа или бутилка и преди да пием, я поставим за 30 минути в долната част на хладилника. Още по-добре ще бъде да пуснем вътре резенче лимон.

2. Газираната вода помага на храносмилането.

Вярно е. Дължи се на съдържащата се в нея сода бикарбонат, която неутрализира естествената киселинност на стомашните сокове. Затова, пийне ли газирана вода след преяждане, човек има чувството, че му олеква. Според лекарите тя дори е в състояние да облекчи стомашните болки.

3. След няколкодневно отсъствие от къщи трябва да оставим водата от крана да тече известно време, преди да я консумираме.

Точно така. Работата е там, че докато застоява в канализацията, във водата могат да се развият какви ли не микроби и дори микроскопични водорасли. При това особено опасни са тръбите от олово. Най-добре е да оставим водата да се изтече в продължение на 5 - 6 минути, за да сме сигурни, че можем да я пием спокойно.

4. Когато летим със самолет, не бива да пием газирана вода.

Да. Забраната не е категорична, а става въпрос по-скоро за препоръка. Истината е, че една трета от нашия стомах е изпълнена с въздух. На голяма височина той увеличава обема си и съответно заема повече място, така че ако по време на полета пием газирана вода, няма начин да не се почувстваме подути. Същото важи и за всички напитки с мехурчета като бира, шампанско и др.

5. При цистит трябва да се приемат много течности.

Съвършено вярно. Това неприятно възпаление на пикочния мехур е свързано и с недостатъчното хидратиране на организма. Особено когато е топло -тогава ние губим много вода с потта, но невинаги компенсираме отделеното количество. А уретерът на жените е твърде къс (от 3 до 4 см) и прав. Микробите, проникнали в него, лесно се изкачват нагоре и стигат до пикочния мехур, в който се размножават на воля - броят им нараства два пъти на всеки 20 минути! Пием ли достатъчно вода, микробите се изхвърлят заедно с урината. В противен случай циститът ни е гарантиран. За да не се стигне дотам, лекарите ни съветват да приемаме толкова течности, че да ходим до тоалетната поне 6 пъти дневно.

6. Ледено студената вода не създава проблеми.

Не е така. Наистина, тя е по-приятна за пиене от тази със стайна температура, но в замяна на това се усвоява по-зле от тънките и от дебелото черво. Което пък причинява неприятности на отделителната система.

7. Можем да пием направо от бутилката.

И да, и не. Тъй като в устата ни има милиарди микроби, те непременно ще навлязат вътре и ако водата е със стайна температура, само за седем часа тя ще се превърне в чудесна хранителна среда за тях. По-добре е да се въздържаме от подобни навици, освен ако бутилката не е малка. Има и още нещо - отпивайки директно от гърлото, заедно с водата ние поглъщаме много въздух, от който се подуваме и ни става тежко.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увелич...

Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...

Начало