Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намали чрез по-малко пиене и ядене и се установи една умерена диета.
Диетата включва:
1. Мляко и млечни продукти, които не са солени и с пикантни подправки.
2. Крехки меса – телешко, пилешко, свинско и риба. Яйца – само белтъка. Забранени са: консерви, солени и тлъсти меса, колбаси с пикантни подправки, хайвер и тлъсти бульони.
3. Престоял хляб, макаронени изделия, ориз, грис, жито, овесени ядки, мед, захар, глюкоза, желе, конфитюр, сиропи. Забранени са: патладжан, ряпа, солени туршии, много лук.
4. Варива и ядки в ограничени количества.
5. Плодове – всички видове.
6. Само растителни мазнини.
7. Чайове от липа, мента, лайка, отвара от шипки и касис, кафе от леблебия и ръж.
8. Подправки: магданоз, чубрица, копър, джоджен, сладък червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян. Канела, ванилия и горчица са разрешени в ограничени количества.
Забравете за алкохола
Особено важно е да кажете „не” на всички видове алкохол за продължително време. Избягвайте какао, кафе, газирани напитки.
Пийте много течности
Диетата трябва да включва достатъчно много течности – не по-малко от 1,5 л дневно. Храната да се приема на 5-6 пъти през деня. Добре е 1-2 пъти седмично да се провеждат разтоварващи дни с консумация само на плодове и зеленчуци – 2-2,5 кг, разпределени на 5-6 приема. Или смесени дни – плодове, салати и кисело мляко.
Съществуват 14 основни храни, които могат да забавят стареенето, да се използват за профилактика на диабета и рака, да подържат стройна фигурата. Към чудодейните продукти се причисляват фасулът, броко...
Да пречистим тялото и душата си, да се освободим от токсините, да си върнем нежния тен и прекрасното настроение... Мечтаем за това през цялата година, но най-голяма нужда имаме през преходните сезони ...
Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ан...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...