Диетични рецепти » Хранене при чернодробни проблеми

 Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намали чрез по-малко пиене и ядене и се установи една умерена диета.

Диетата включва:

1. Мляко и млечни продукти, които не са солени и с пикантни подправки.
2. Крехки меса – телешко, пилешко, свинско и риба. Яйца – само белтъка. Забранени са: консерви, солени и тлъсти меса, колбаси с пикантни подправки, хайвер и тлъсти бульони.
3. Престоял хляб, макаронени изделия, ориз, грис, жито, овесени ядки, мед, захар, глюкоза, желе, конфитюр, сиропи. Забранени са: патладжан, ряпа, солени туршии, много лук.
4. Варива и ядки в ограничени количества.
5. Плодове – всички видове.
6. Само растителни мазнини.
7. Чайове от липа, мента, лайка, отвара от шипки и касис, кафе от леблебия и ръж.
8. Подправки: магданоз, чубрица, копър, джоджен, сладък червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян. Канела, ванилия и горчица са разрешени в ограничени количества.

Забравете за алкохола

Особено важно е да кажете „не” на всички видове алкохол за продължително време. Избягвайте какао, кафе, газирани напитки.

Пийте много течности

Диетата трябва да включва достатъчно много течности – не по-малко от 1,5 л дневно. Храната да се приема на 5-6 пъти през деня. Добре е 1-2 пъти седмично да се провеждат разтоварващи дни с консумация само на плодове и зеленчуци – 2-2,5 кг, разпределени на 5-6 приема. Или смесени дни – плодове, салати и кисело мляко.

Автор: Д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Просото - от какво ще ни излекува?

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

10 начина за пречистване на организма

От известно време цветът на лицето ви е променен. Главата ви тежи. Изгубихте апетит. Чувствате се така, сякаш леко сте се натровили. Всичко е ясно: организмът ви се нуждае от генерално почистване, или...

Касисът ще ви избави от 99 болести

Касисът е силно разклонен храст, обикновено достигащ до 2 м височина, с множество издънки, без бодли. Младите клонки отначало са бледи, после стават светлозелени и късовлакнести. В основата на храста ...

15 съвета за подържане на тънка талия

За да имате стройна слаба фигура, трябва да знаете какви храни не трябва да ядете. Въздържанието е задължително, тъй като само по този начин ще решите проблемите по поддържане на постоянно тегло с дие...

Начало