Диетични рецепти » Тиквата се грижи за стройния силует

 Тиквата се грижи за стройния силует

Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, а предстоящият празник е добър повод да си припомним колко е вкусен и полезен.

Защо да я ядем?

Защитава целия организъм.

Тиквата дължи оранжевия си цвят на високата концентрация на антиок-сидантни пигменти, наречени каротеноиди. Те забавят остаряването на клетките, намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и засилват имунната система. Каротеноидите играят важна роля и в предпазването от някои видове рак.

Помага ни да отслабнем.

Едновременно нискокалоричен и засищащ, плодът може да се включва спокойно във всички разумни диети за вталяване, тъй като не ни кара да изпитваме недостиг от витамини и минерали. Само един пример - 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 мг магнезий или точно два пъти повече от четвъртинка шоколад (пак 100 калории).

Действа като меко очистително.

Подобно на много други растения, плодът ускорява преминаването на храната през стомашно-чревния тракт, което се дължи на високото съдържание на фибри в него. Това му въздействие се усилва и от наличието на манитол - комплексен въглехидрат със свойствата на лаксатив. Особено важно е да се знае, че фибрите в тиквата се понасят добре от свръхчувствителните стомаси, затова могат да я ядат спокойно децата, старите хора и възстановяващите се от някаква болест.

Полезните комбинации

Тиква + соя.

Е, не заедно, но в течение на деня и поне два пъти седмично, ако сте надхвърлили 40 години. Каротинът от плода придава свежест на кожата и я защитава от ултравиолетовите лъчи, докато соевите кълнове и сосът са богати на изофлавини, чийто състав се доближава до този на женските хормони.

Тиква + патладжани.

Пак отделно, но често, тъй като в зеленчуците има много пектин, понижаващ високото ниво на холестерола, характерно за склонните към напълняване индивиди.

ToBa, което не знаем

• Бременните жени, кърмачките и подрастващите трябва да консумират по-често тиква, понеже укрепва организма и не позволява на сезонните инфекции да го завладеят.
• Прилагана два пъти седмично, маската, приготвена от парче тиква, сварено на пара, прави кожата кадифено мека и изглажда бръчиците. Плодът се па-сира и смесва със супена лъжица зехтин и още толкова мед. Нанася се на почистеното лице и шия и се оставя там в продължение на 20 минути.
• Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица -знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре.
• Напоследък все повече френски домакини поднасят като аперитив белени тиквени семки. Те се пекат във фурна, след като се посолят и поръсят леко с някакво растително масло.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект. Когато се надхвърли оптима...

Облепихата като лекарство

Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Тагетесът лекува женски болести

Почти няма българска градина, в която да не се отглежда тагетес. В различните краища той е познат като турта или камшица. Това е едно от най-обичаните градински цветя по цял свят. В зависимост от сорт...

Начало