Диетични рецепти » Калината - помага на жените

 Калината - помага на жените

За лечебни цели се използват плодовете, кората, цветовете и даже семената и листата на калината. Плодовете се събират през септември, кората – през ранната пролет, а цветовете – по време на растежа през май и юни. Установено е, че плодовете на растението съдържат захар, аскорбинова, оцетна, мравчена и други киселини, биофлавониди, органични вещества, провитамин А, пектинови и дъбилни вещества, микроелементи. В кората има много дъбилни вещества, гликозида вибурнин, който има свойството да разширява съдовете и да спира кръвоточенията, както и соли, съдържащи много полезни киселини, фитостеролин, фитостерини, витамини. Благодарение на богатия си състав отварата от кората на калината е способна да повлияе ефикасно върху мускулатурата на матката. Тя спира маточните и вътрешните кръвотечения, предотвратява абортите. Освен това кората на растението има противоспазмолитично, успокояващо, температуропонижаващо, успокояващо и разреждащо действие.
При дълъг прием на препарати, приготвени на основата на калиновата кора, забележимо пада нивото на холестерола в кръвта. Приемът на отвари от кората на калината облекчава болезнената менструация, помага при истерии, а сгъстената отвара предотвратява нежелана бременност.
Настойките от цветове на растението се използват външно при кожни обриви, за промивки на гърлото при ангина, а сокът във вид на компреси се употребява при лишеи и пъпки. От семената на калината се приготвя кафе, което е незаменимо при запек.
В народната медицина отдавна за лечение на золотоухи се използва отвара от корените и цветовете на калината, а плодовете се препоръчвали като слабително и потогонно средство.
Отвара от цветовете на калината оказва ефективно действие при болки и спазми на червата и вътрешните полови органи на жените, използва се и като пикочогонно средство.
Особено полезно е да се приема калина при начална и вече проявила се хипертония, неврози, спазми на кръвоносните съдове. При дълга и упорита кашлица и пресипнал глас се прилага отвара от клонките на растението заедно с плодовете. Като хранителна добавка се използва сок от калина с мед (1 кг плод на 200-250 мл вода и мед по вкус). Приема се при хипертония, бронхиална астма, добавя се като подправка.
Няма болест, при които калината да не оказва полезно въздействие. Може да се приема при всички заболявания. Освен конкретното лечение оказва и общеукрепващо действие.
И за децата , и за възрастните е чудесно да пият отвара от плодовете на растението.

Изпитани рецепти:
• 4 с. л. плодове се поставят в емайлиран или стъклен съд и се заливат с 500 мл топла кипната вода. Нагрява се 20 мин на водна баня (може просто да престои на топло 4 часа). Охлажда се при стайна температура около час и се прецежда. Може да се долее 400 мл вода и да се добави захар по вкус (по-добре мед). Пие се по 1/3 чаша 4-5 пъти дневно. Готовата отвара се съхранява в хладилник не повече от 2-3 денонощия.
• За да се приготви отвара от калинова кора се заливат 10 г кора с 300 мл кипяща вода. Вари се 15-20 мин, престоява 2 часа, прецежда се и се приема по 1 с. л. 4 пъти на ден. Освен изброените дотук свойства тази отвара оказва антиалергично действие и помага при кашлица и простуда.
• Настойката от плодовете и цветовете на калината подобряват състоянието при простуда и треска. Вземат се по 2 с. л. плодове и мед, смесват се и се заливат с 2 чаши кипяща вода. Киснат 1 час. Приема се по половин чаша 5 пъти дневно.
• Настойка от цветовете: 2 с. л. цветове се заливат с 1 чаша кипяща вода. Престоява 1,5-2 часа и се приема по 100 мл 3 пъти на ден.

Тези настойки се препоръчват не само вътрешно, но и външно за промивки при възпаление на устната кухина и носоглътката.
Ако плодовете и цветовете на растението се киснат 6-8 часа, използването на тази гореща настойка значително облекчава състоянието при бронхити, възпаление на дробовете и челнодробни болести.
Препаратите от калина имат меко действие, нямат странични ефекти и са слаботоксични.

Калината обаче е противопоказана за хора, склонни към тромбози и повишена гъстота на кръвта, а също и за бременни жени.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Как да се храним при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...

Десет храни, за да останете млади

1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало