Диетични рецепти » Люлякът ще ви спаси от главоболие

 Люлякът ще ви спаси от главоболие

Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четиризъбеста. Венчето е тръбица с четириделна разперена коронка, виолетово, бяло или розово. Тичинките са две. Плодът е двугнезда кутийката. Цъфти през април-юни.
Среща се из сухите варовити и скални места до 600 м н. в. в цяла България.
За медицински цели се събират листата и цветовете на растението. Цветовете се берат по време на цъфтежа (април-юни). Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса С. Изсушените цветове са бели, розови или виолетови, с приятен мирис и нагарчащ вкус. Листата се берат само по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилния до 45 градуса. Изсушените листа са зелени, без мирис и с горчив вкус.
Цветовете съдържат етерично масло, гликозиди, фарнезол, багрила, органични киселини, соли, витамин С и т. н. Листата съдържат витамин С, гликозиди, синигрин и др.
Билката има запичащо, потогонно и температуропонижаващо действие. Употребява се при задух, липса на апетит, диария. В народната медицина цветовете се използват при епилепсия, а листата - при малария.

Практични рецепти

• Ако ви заболи глава или ви мъчи гнойна рана, откъснете листенце от люляк, изплакнете го в чиста вода и го поставете върху болното място.
• При ревматизъм, шип на петата, отлагане на соли помага настойката от люлякови цветове. Изсушеният цвят се залива със спирт в съотношение 1:10. Настойката престоява 10 дни. Използва се за компреси и разтривания.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

За ударните дози витамин С

Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният...

Супер подправката: куркума

Постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време. В аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин Куркумата е многогодишно тревисто растение ...

Тънки и щастливи с ябълки

Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намал...

Лечебната сила на просеното зрънце

За родина на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Ев...

Начало