Диетични рецепти » Витамини

 Витамини

И витамините са сложни органични вещества, които изработват растенията. Каква е ролята им в техния живот не е напълно изучена, но за човека те са безусловно необходими, макар и в много малки количества. Липсата или недостигът им в човешкия организъм са причина за тежки болестни състояния като наруше-ния в обмяната на веществата, увреждания на нервната система и други разстройства, известни под общото название авитаминоза. Човекът и животните с някои изключения не могат да изработват витамини. Човешкият организъм ги набавя чрез растителната и животинската храна. Някои витамини постъпват под формата на т. нар. провитамини, които, поети от животните и човека, се разпадат на витамини. Витамините се обозначават с буквите от латинската азбука.

Витамин А (ретинол, аксерофтол)

Липсата или недостигът на този витамин е причина за смущения в обмяната на вещества, нарушаване на функциите на нервната система и на различни жлези, понижаване на съпротивителните сили на организма. Забелязва се също така вроговяване на кожата, а при подрастващите - забавяне и спиране на растежа. Липсата и недостигът на витамин А е причина за т. нар. кокоша слепота. Източник на витамин А са някои животински продукти като млякото и млечните произведения, черният дроб, рибеното масло и др., но човешкият организъм го набавя главно чрез растителна храна. В природата той е широко разпространен под формата на провитамин А. Особено много го има в морковите, на който те дължат червения си цвят. От научното название на морковите, Dancus carota, идва и друго-то име на провитамин А - каротин. В организма под действието на фермента каротиназа каротинът се превръща във витамин А. Най-богати на каротин са плодовете и оцветените в оранжево-червено или зелено части на растенията. Освен в морковите ка-ротин има много в доматите, червените чушки, зелето, спанака, салатата, копривата, шипките и други културни и диворастящи видове. Особеност на витамин А е, че поет в излишни за момента количество, той се натрупва в организма под формата на каро-тин и този резерв се използва при ограничени постъпления. Това е основание за по-голяма консумация на плодове и зеленчуци през лятно-есенния период.

Витамин В 1 (тиамин, аневрин)

Той играе съществена роля за израстването на младия човешки организъм, влияе върху сърдечносъдовата и нервната система, регулира перисталтиката на стомаха и киселинността на стомашния сок, както и на жлезите с вътрешна секреция. Недостигът на витамин В1 може да бъде причина за непълното изгаряне на въглехидратите и за натрупване на междинни продукти от обмяната на веществата, които имат вредно действие на периферната нервна система. Този витамин се съдържа в неголеми количества в много растения, но и денонощната потребност на човека не е особено голяма - 2-3 милиграма. При тежка физическа работа, при употреба на повече въглехидратни храни и в горещо време нуждите нарастват. Не се натрупва в организма, поради което трябва редовно да се набавя чрез храната, предимно плодове и зеленчуци.
Най-много го има в пшеничените зародиши, оризовите трици, градинския грах, фъстъците, ядките и др.

Витамин В 2 (рибофлавин)

При недостиг на този витамин се наблюдава възпаление на слизестата обвивка на устата, зачервяване и отичане на езика, появяват се язвички по лицето и гърдите, главоболие, загуба на апетит и понижена работоспособност. От растенията и растителните продукти най-богати на витамин В 2 са гъбите, градинският грах и други различни зеленчуци, пшениченият хляб, а от животинските - месото, черният дроб, бъбреците, кравето мляко и яйцата.

Витамин В 3 (пантотенова киселина)

Този витамин участва в обмяната на веществата и в процесите на окисляването, играе важна роля в нарастването на кожната тъкан. Счита се че денонощната нужда от него на човека е около 10 милиграма. Най-богати негови източници са орехите, бобовите растения, картофите и зърненохлебните произведения.

Витамин В 6 (пиридоксин)

Играе съществена роля в обмяната на веществата и преди всичко на белтъчната и мастната, стимулира кръвообразуването и дейността на жлъчката, подпомага изработването на естествен имунитет към някои болести. За човешкия организъм негов основен източник са преди всичко животинските продукти и по малко някои бобови храни, зеленчуци и плодове.

Витамин В 12 (пангамова киселина)

Подобно на витамин В6 участва в белтъчната и мастната обмяна, стимулира кръвообра-зуването. Негов източник за човешкия организъм са животинските храни.

Други

Към витамините от групата В се отнасят още холинът, фолиевата киселина, параминобензоената киселина, инозитът.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Този витамин играе важна роля в множество процеси в човешкия организъм, между които не на последно място е поддържането на естествения и придобития имунитет срещу инфекциозни заболявания. При недостиг на витамин С се наблюдава понижена работоспособност, бърза умора, апатия, предразположеност към простудни и инфекциозни заболявания (грип) и др. Недостигът на витамин С причинява изменения на съдовите стени и благоприятства развитието на атеросклерозата. Хроничният недостиг причинява скорбут - болест, от която са страдали често моряците, но сега се среща рядко. Средната дневна нужда на човек от витамин С е 70 мг, а за деца -около 50. При физическа умора, при някои заболявания и при бременност тя е чувствително по-висока, Най-добрият източник на витамин С е естествената растителна храна. Богато е съдържанието му в зеленчуците и преди всичко в пипера, както и в спанака, доматите, магданоза, копъра, лука и др. Особено високо е съдържането му в лимоните, в младите орехови плодове, ябълките, прасковите, кайсиите, френското грозде. Ако се опитаме да подредим плодовете и зеленчуците по количеството на съдържащия се в тях витамин С и по значението им като негов източник за човешкия организъм, най-вероятно е да поставим пипера и в двата случая на първо място. Той превъзхожда 4-6 пъти лимоните и заема чувствителен дял в храната на човека. Много са диворастящите видове у нас с високо съдържание на витамин С, но шипката заслужено заема почетното място. Употреба на шипков чай е препоръчителна за всички възрасти.

Витамин D

Това е антирахитичния витамин. Много е важен за подрастващите. При липса и недостиг се наблюдава нарушено развитие на костната система, на ноктите и зъбите, слабост и отпускане на мускулатурата. Съдържа се в малки количества в гъбите и някои висши растения. Основен източник за човешкия организъм на витамин D са продукти от животинки произход. Излишъкът от витамин D може да предизвика интоксикации.

Витамин Е

Този витамин участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините. Дневната нужда от него е 20-30 милиграма. При недостиг се наблюдават поражения на различни системи и органи у човека. Използва се за лечение на болести на черния дроб, на атеросклероза, хипертония, при заболявания на нервната и мускулната система, при отслабнала полова функция и др. Най-много витамин Е има в зеления фасул, зеления грах, салатите, пшеницата, царевицата.

Витамин F

Играе важна роля в усвояването на мазнините, влияе върху процесите, свързани с размножаването, на лактацията, намалява равнището на холестерина в кръвта. Използва се при лечение на атеросклероза и на някои кожни заболявания. Съдържа се в растителните масла (слънчогледово, маслиново, царевично, орехово и др.), както и в животински мазнини.

Витамин Н (биотин)

При недостиг на този витамин се наблюдава възпаление на кожата и на езика, появява се гадене, анемия. Смята се, че при рационално хранене нуждите на човешкия организъм се задоволяват напълно. Най-много витамин Н има в бобовите храни (грах, соя, фасул), в карфиола, гъбите и други растения.

Витамин К (филохинон)

Този витамин е необходим за нормалното съсирване на кръвта. Недостигът му може да причини множество малки подкожни и вътрешномускулни кръвоизливи. При наранявания кръвотечението трудно се спира или изобщо не може да бъде спряно. Практически заболявания от недостиг на витамин К много рядко се срещат, защото той се изработва от полезната микрофлора на червата. Недостиг възниква при заболявания на жлъчката, червата и някои други тежки болести. Добри източници на витамин К са доматите, зеленият грах, морковите, магданоза, фасула, ягодите, шипката и други растения.

Витамин Р (рутин)

Използва се при лечение на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при високо кръвно налягане, при някои болести на черния дроб, на жлъчния мехур, на очите, при отравяния и в акушерската практика. Съдържат го в по-големи количества редица зеленчуци, ягодите и цитрусовите плодове.

Витамин РР (никотинова киселина)

При недостиг на този витамин се наблюдава понижаване на апетита, болки в стомаха, гадене, разстройство, отпадналост и отслабване на паметта. Съдържа се в бобовите храни, зеленчуците и плодовете, както и в много тревисти растения.

Витамин U

Този витамин оказва благоприятно влияние върху мозъчното и коронарното кръвообращение, проявява противоязвено действие, използва се при лечение на атеросклероза и при някои кожни заболявания. Високо е съдържанието му в главестото зеле. Сок от прясно зеле се препоръчва при язвени заболявания.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...

Какво и кога да ядем

Разбира се, можем да се тъпчем с лекарства при най-малкото физическо неразположение или емоционален стрес, но по-добре, а и по-приятно е да заменим хапчетата с плодове, зеленчуци, месо или сладкиши, п...

Ряпата лекува артрит

Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

6 продукта, които стопяват мазнините

Ясно е, че има храни, които може да ви помогнат за по-доброто изгаряне на мазнините. Специалисти диетолози са установили, че сред продуктите, които ние консумираме, има 6, от които мазнините в човешко...

Начало