Диетични рецепти » Морковът - крал на зеленчуците

 Морковът - крал на зеленчуците

Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. Освен това морковите съдържат много калий, калций, желязо, фосфор, кобалт, витамините В, В2, B12, С, Д, Е, К, РР, фолиева киселина - целия набор от жизненоважни витамини. В древността с моркови са лекували дълго незарастващи рани, пили са сок при цисти-ти и бъбречни болести, използвали са ги като леко слабително.
Тъй като в него има много калий, морковът е полезен при сърдечно-съдови болести, например след инфаркт на миокарда трябва задължително да се пие сок от моркови. Минералните вещества, съдържащи се в морковите, укрепват детския организъм, стимулират растежа на децата. Препоръчват се и при малокръвие, и за подобряване на зрението.
Пресните моркови са противопоказани при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при ентерити и остра форма на диабет. В суров вид може два предизвикат метеоризъм. Най-добре е морковите да се приемат с растително масло или сметана - така най-добре се усвоява каротинът.
Когато се налага температурна обработка, морковите да се варят цели (пуснати във вече вряща вода) или да се задушават на пара, плътно покрити с капак, без достъп на въздух. Не бива да се пържат.
Пресният морковен сок е много подходящ и за съвсем малки деца (съответно разреден), при възпаление на устната кухина, ободрява и най-възрастните. Дава се на тежко болни, на възстановяващи се след дълго боледуване, на кърмачки, на престарели хора, както и при усилени умствени занимания и при спортуване. Да се избягват по-бледо обагрените сортове, да се предпочитат онези, които са с по-тъмно черве-но-оранжева окраска. Случва се след по-обилна употреба на моркови да се появи жълтеникаво-оранжево обагряне на дланите, което е безвредно и преходно.
Морковеният сок добре разтваря камъните в бъбреците и жлъчните пътища. Целебни са всички части на растението - от корена до семената.

Полезни рецепти

При бронхит: смесват се чаша прясно изцеден сок от моркови с 2 с. л. мед. Приема се по 2 с. л. 4-5 пъти дневно
При бъбречни болести: 3 с. л. настъргани на ситно ренде моркови се заливат с 3 чаши кипяща вода. Престоява 1 нощ под капак. На сутринта настойката се разделя на няколко части и се изпива през деня гореща.
При камъни в бъбреците: 1 с. л. морковени семена се заливат с 1 чаша кипяща вода. Течността престоява, добре завита, 12 часа. Прецежда се и се пие по 1 /2 чаша 5-6 пъти на ден преди хранене.
При меланома (рак на кожата) - смилат се моркови и прясно стъбло от петнист бучиниш. Смесват се в равни части и се прикрепват като компрес към поразения участък (закрепва се с превръзка или лейкопласт).
При безсъние: свежи морковени листа се прикрепват към тила и се закрепва с превръзка.
При разширени вени: преди сън се налагат поразените участъци с размачкани морковени листа.
При цистит -1/2 чаша прясно нарязани листа се заливат с 1/2 кипяща вода. Престоява добре завита 1 час и после се прецежда. Пие се 3-4 пъти дневно 20 мин преди хранене.
При простатит: всяка вечер се прави компрес ниско на корема от размачкани листа.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Колко калории са ни нужни?

Те ни дават енергията, необходима за доброто функциониране на сърцето, мозъка, мускулите... Но от какво точно количество се нуждае човек, това май знаят малцина. Докато спим например, тялото ни изразх...

Какво и кога да ядем

Разбира се, можем да се тъпчем с лекарства при най-малкото физическо неразположение или емоционален стрес, но по-добре, а и по-приятно е да заменим хапчетата с плодове, зеленчуци, месо или сладкиши, п...

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа пр...

Начало