Диетични рецепти » Дюля срещу безплодие

 Дюля срещу безплодие

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесват на всекиго. От дюлите могат да се приготвят не само ароматни компоти и сладка, но и лекарства, които ни помагат да се избавим от сериозни заяболявания. През есента, когато зреят дюлите е време да се запасим с плодове, листа и семена.
Дюлите са особено полезни за болни с нарушена обмяна на веществата. Не само плодовете се използват. Листата на дюлятя лекуват астма. Семената съдържат значително количество слузно вещество, затова се използват, като слабително, противовъзпалително средство, а също така и при кашлица, бронхит, задух. Сокът от дюли съдържа захари, дъбилни вещества, протопектини, плодови киселини, минерални соли и етерично масло.

Приложение:

• Още древните знахари са лекували безплодието със сок от дюли. Пие се в продължение на 20 дни по 1 с. л. всяка вечер. Дюлевият сок има затягащо действие и се препоръчва при стомашно-чревни разстройства, диария. Освен това той има противовъзпалително действие и оказва добър ефект при кръвохрачене, маточни кръвоизливи, а компреси с него се правят при хемороиди, изпадане на дебелото черво.

• При радиационно облъчване плодовете на дюлята помагат да се изведе по-бързо плутония от организма. Смелете в месомелачка 1 част плодове и ги смесете с 2 части захар или мед. Загрейте на слаб огън до разтваряне на захарта и приемайте 3 пъти на ден по 1с. л. Съхранявайте в хладилник.

• Свежите плодове на дюлята се използват в народната медицина за извеждане на оксаловата киселина от организма, оказват жлъчегонно и пикочогонно действие. Пригответе си чай, като залеете една нарязана дюля с чаша вряща вода. Похлупете съда и оставете да престои 10 мин.

• Препоръчваме ви да пиете сутрин на гладно плодов коктейл, който ще очисти организма от натрупаните през нощта шлаки. Пасирайте 1 дюля, половин круша без семките и половин праскова. Измийте старателно плодовете но не ги белете. Може да добавите 1/3 чаша преварена и охладена вода.

• При анемия е полезно всеки ден да се изяжда по една свежа или печена дюля. За да опечете дюлята, направете кръгъл отвор и извадете семките. Сложете в средата пчелен мед и печете във фурната до омекване на плода. Печената дюля укрепва нервната система.

• При диария и възпаление на тънките черва измийте две свежи дюли, като отстраните мъха, нарежете ги на ситно и дайте на болния да ги изяде на няколко приема.

• При болести на черния дроб и при повръщане сварете една обелена дюля без семките, пасирайте я и я изяжте наведнъж.

• Настойката от дюлеви листа помага при хипертония. Залейте 1/2 чаша наситнени листа с 1/2 чаша спирт и оставете да престои 10-12 дни в затворен стъклен съд. Приемайте 2 пъти на ден по 20 капки.

• При ангина, трахеит, бронхит сварете 100 гр дюлеви семки в 2 чаши вода на слаб огън, докато течността се изпари наполовина. Прецедете и приемайте по 2 с. л. от отварата 3-4 пъти на ден.

• Компреси, напоени с тази отвара, помагат при конюнктивит. Оставят се да действат от 3 до 5 мин.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

И динята лекува!

Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането ...

Просото - от какво ще ни излекува?

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало