Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. През зимата те не окапват и дълго аленеят на фона на снега, докато не ги изкълват гладните птици.
Но освен красавица, калината е и чудесна изцелителка. Плодовете й съдържат двойно повече витамин С от цитрусите, а съдържанието на желязо в тях е ненадминато. Отварите и настойките от калина имат силно кръвоспиращо, противовъзпалително, заздравяващо действие, а също така помагат при трескави състояния, намаляват усещането за болка и възбудимоста на нервната система.
Плодовете на калината са горчиви до първите студове. След като замръзнат, те стават сладки и приятни за консумация. Ако ви трябват още преди замръзването, можете да ги сложите в хладилната камера, където след едно денонощие ще са готови за употреба. Там можете да ги съхранявате дълго, без да загубят лечебните се свойства.
Полезни рецепти
• При авитаминоза всяка сутрин преди закуска в продължение на две-три седмици яжте по половин чаша пресни зърна от калина. За общо укрепване пийте тонизираща напитка, приготвена от 2 чаши плодове, посипани с половин чаша захар и оставени през нощта в хладилника. На сутринта изстискайте сока през марля и го смесете с 3 с. л. мед и настойка от 3 с. л. мента, залята с 1,5 л вряла вода. Пийте по чаша от напитката 4-5 пъти дневно две-три седмици.
• При анемия и при изтощение след тежко боледуване си пригответе смес от по 2/3 ч.ч. пресни плодове от калина и счукани на каша листа от алое, чаша смлени орехи, 1 средно голям лимон, нарязан на дребно заедно с кората, 200 г прясно краве масло и 7 с.л. мед. Добре разбъркайте съставките и пазете сместа в хладилник. Три пъти дневно след храна хапвайте по 1 с. л. в продължение на 2-3 седмици.
• При изостряне на астмата като допълнително средство към лечението използвайте смес от по 1 ч.ч. сок от калина, смлени листа от алое и коняк с прибавени 7 с. л. мед. Пазете течността в добре запушена стъклена бутилка в хладилника. Три пъти дневно половин час преди хранене вземайте по 1 лъжица поне един месец.
• При бронхит разтрийте 1 с. л. зърна от калина с 1 чаша леко затоплен мед. Завийте сместа и я оставете да отлежи 5-6 часа. Вземайте по 1 с. л. 5-6 пъти дневно при нормално кръвно налягане и по 1/2 л. при ниско.
• При хипертония вземайте по 2-3 с. л. калинов сок 3-4 пъти дневно – 20 мин преди хранене 3 седмици на всеки 6 месеца.
• За профилактика на сърдечната недостатъчност при исхемична болест се смесват по равни части сушени плодове от калина, шипка, глог, офика, стафиди и кайсии. 2 с. л. от сместа залейте с 0,5 л кипяща вода и след час прецедете. Пийте по чаша 3-4 пъти дневно до подобряване на състоянието ви.
• За профилактика и лечение на онкологични заболявания, когато лъчевата терапия и хирургичната намеса са противопоказни. Вземете от аптеката 250 г смляна прахан и я залейте в тенджера с 2 л студена вода. След 1 /2 ч сложете съда на слаб огън и варете 1 час след завирането. След изстиване до стайна температура прецедете течността и добавете 8,5 с. л. мед, чаша сок от алое, 1 / 2 чаша сок от чесън. Залейте 2 чаши сухи плодове от калина с 1 л студена вода и след 5 ч ги сложете на водна баня да врят 1 ч. Смесете двете течности и добавете 4 л вода. Захлупете съда и го дръжте на тъмно 5-6 дни. Щом сместа започне да пуска мехурчета, значи е готова за употреба. Вземайте от нея по 3 с.л. 2-3 пъти дневно 1/2 ч преди хранене не по-малко от месец. Пазете в хладилник.
• При диабет като допълнително средство смесете 1 с. л. сушени зърна от калина, 2 с. л. плод от смрика, 8 с. л. листа от черна боровинка и 1/3 ч.ч. ленено семе. 1 с. л. от сместа залейте с чаша вряла вода и сложете на водна баня15-20 мин. След изстиване прецедете и пийте по 1 чаша 2-3 пъти дневно 1/2 ч преди хранене. Правете го по 14 дни 2-4 пъти в гадината в зависимост от тежестта на заболяването.
Да пречистим тялото и душата си, да се освободим от токсините, да си върнем нежния тен и прекрасното настроение... Мечтаем за това през цялата година, но най-голяма нужда имаме през преходните сезони ...
Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...
Става дума не само за това какво ядете, но и как, кога и къде. Това е жизнено важно, когато ви е необходимо да контролирате своето тегло. Диетолозите определят най-разпространените нарушения в храните...
Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...