Диетични рецепти » Копривата - парливото чудо

 Копривата - парливото чудо

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и тънките коренчета, измиват се веднага и може с остра ножица да се нарежат. Освен прясна, копривата може да я изсушите, да я замразите или консервирате. И тогава ще я имате под ръка през цялата зима. Това растение освен витамини и микроелементи съдържа растежните ензими, които стимулират дейността на различни групи клетки в далака, черния дроб, бъбреците, половите хормони, кръвта. Тя е тонизиращо, кръвоспиращо, диуретично средство, препоръчва се на хора с анемии.

Не мийте листата преди сушене

Наредете ги нарядко върху тензух или нещампована хартия на сянка или в топло помещение, например на тавана. Корените, измити и нарязани, се изсушат в тава върху алуминиево фолио във фурната. По същия начин можете да постъпите и с листата. Температурата, обаче да не е по-висока от 40 градуса С. Ще я съхраните на тъмно и хладно място, насипана в стъклени буркани или в картонени кутии с капак. Не я слагайте в пластмасови и консервни кутии.
Сухата коприва ползвайте само една година, всъщност това е правило за всички билки.

Първо се бланшира, после – замразява

Попарете за не по-малко от 3 минути листата на копривата. След това измийте със студена течаща вода и ги от-цедете. По този начин ще се запази цветът и витамините, ще се намали обемът. По-добър ще е и вкусът, тъй като горчивите вещества се отделят в горещата вода. Намаляват се и вредните микроорганизми по повърхността на растенията. Отцедената и подсушена коприва се поставя във полиетиленови пликове, те добре се затварят, надписват се и се оставят във фризера до 1 година. Готви се без размразяване.
Но може и да стерилизирате 5 минути измити копривни листа в буркани, където сте поставили една чаена лъжичка сол и вода до капака. 15 минути са достатъчни, за да стерилизирате безмесно ястие, готвено с коприва. В него обаче не бива да има нишестени продукти и яйца.

Изпитани рецепти

Запарка за чай (по Мария Требен). Една препълнена чаена лъжичка суха коприва листа се попарва с 250 мл кипяща вода 2 минути. Прецежда се, престоява половин час при стайна температура и се пие преди ядене.
Запарка за чай за цял ден. Две супени лъжици суха коприва листа се заливат с 400 мл кипяща вода. Престояват 1 час при стайна температура, прецеждат се и се доливат с вода до първоначалния обем 400мл. Пие се по 120 мл три пъти дневно преди ядене. Съхранява се в термос или в покрити чаши на най-ниското място в хладилника. Лечението продължава 20 дни. Може да се продължи, като се редуват 5 дена прием с 5 дена почивка.
Тинктура от корени. Нарязват се чисти пресни или изсушени корени, поставят се в бутилка и се заливат с 40% ракия, водка или спирт. Престоява 14 дни на топло. Прецежда се. Взема се вътрешно на капки в чай или се ползва за компреси и разтривки.
За буйна и лъскава коса. 10 шепи прясна или сушена коприва се поставят в 5 л студена вода и много бавно завира. Стои 5 минути. Може и от корени на коприва да се направи подобен разтвор.

Автор: д-p Виолета ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Тънки и щастливи с ябълки

Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намал...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

За лошия и добрия холестерол

Холестеролът е един от основните строителни материали в нашия организъм. В умерени дози той е жизнено необходим, защото всъщност е изолационният материал за нервните тъкани и влиза в състава на някои ...

Начало