Диетични рецепти » 9 храни, които могат да ви отровят

 9 храни, които могат да ви отровят

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко.
За всеки случай, да знаете кои храни са потенциално рискови, е полезно. Ето и едно интересно изследване, представено от „The Center for Science in the Public Interest” в САЩ. И, въпреки че посочените статистики включват хора отвъд Океана, все пак можем да се замислим и за положението у нас.


Листни зеленчуци

Да, зелените салати са ни любими – марули, спанак, цикория, зеле… Само че те са причинили неприятности на 13 568 души в САЩ от 1990 г. насам. Зелените салати могат да бъдат заразени от торта, в която са гледани, мръсна вода или неизмити ръце. За да предотвратите това, е важно да измивате старателно продукта и да избягвате други потенциално заразени. Така например месото може да разпространява бактериите върху другите храни, включително и върху марулите. Винаги мийте ръцете си преди да се захванете с готвене и режете на отделни дъски различните продукти.

Яйца

Тази чудесна закуска е причинила над 352 зарази само в САЩ, а най-често те се дължат на бактерията салмонела. Тя може да се развие вътре в самото яйце, което прави правилното приготвяне на омлета изключително важно. Топлината убива микробите, затова винаги ги варете/пържете. Избягвайте всякакви продукти, които съдържат сурови яйца, включително тестото.

Риба тон

Този вид риба може да е заразена с бактерия, която причинява зачервявания, главоболие и спазми. Ако е съхранявана на топло, след като е уловена, прясната риба може да отдели токсин, който не се унищожава дори при термична обработка.
Рибата тон е причинила 268 случаи на сериозни, дори смъртоносни натравяния в последните 10 години.

Стриди

Преди да се превърнат в скъп деликатес, стридите се мотаят по океанското дъно, правейки онова, за което са създадени – филтрират мръсотията. И ако водата, в която се намират, е заразена, такива са и стридите. Ако се сервират сурови или недобре сготвени, в тях е много вероятно да има цяла гама от микроби, най-често действащи зле на червата или такива, които причиняват гадене, повръщане и диария.

Картофи

Пресен картоф, сготвен добре, няма да ви причини проблеми. Но внимавайте с картофените салати. Заразяването, идващо от другите продукти – прехвърлянето на микроби от една храна на друга – може да причини сериозни проблеми.
Заразяванията от картофите се причиняват от микроби от типа на листерията, шигелата и салмонелата.

Сирене

Докато хранителни натравяния, случващи се в ресторантите са причинени от най-различни по вид храни, то в домовете си най-често се случва да си навлечем неприятности от „лоши” сирена. Понякога се образува плесен на повърхонстта на продукта, която е вредна. Не я изрьзвайте, а просто хвърлете сиренето.
В сиренето се развиват и бактериите на салмонела или листерията, които причиняват дори помятане при бременност (затова много лекари съветват бременните да избягват меки сирена, като фета, бри, камемберт и т.н.)

Сладолед

Сладоледът също причинява различни натравяния, защото и в него може да се развие бактерията салмонела или дори стафилококи.
Причината – хората често приготвят сладолед вкъщи и използват сурови яйца.

Домати

Вкусният зеленчук може да е заразен, но веднъж занесли го вкъщи, уверете се, че ще спрете разпространението на бактерията. Това става много лесно – просто мийте ръцете си с хладка вода и сапун преди готвене, мийте плодовете и зеленчуците непосредствено преди да ги ядете, режете или готвите и ги съхранявайте далеч от други храни.

Ягоди, малини, къпини

Един особен вид микроб, наречен цайклоспора, който се развива по тези иначе вкусни плодчета, причинява диария, дехидратация и обриви. Затова внимавайте - не консумирайте такива, без да ги измиете добре.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Червеното вино предпазва от кариес

Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...

Подбелът лекува кашлицата

Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...

5 факта за ориза

За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичк...

Индианска диета пречиства организма

Една от най-интересните и ефикасни диети, които избавят организма от натрупаните в него вредни вещества и отрови, е на индианците от племето сенека. Тя се прави само 4 дни: През първия ден е разреше...

Начало