Диетични рецепти » Хранене при желязодефицитна анемия

 Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра) медикаментите?
С.А. от Г.


При желязонедоимъчните анемии начинът на хранене е много важен, но не може да реши всички проблеми. Първо - трябва да се изяснят причините за анемията: чести кръвозагуби, нарушения в усвояването на храната (гастрити, язва), смущения в образуването на червените кръвни клетки (еритроцитите) и хемоглобина, някое друго заболяване, довело до симптоматична анемия. Надяваме се да сте изяснили тези проблеми с личния си лекар. Освен стойностите на еритроцитите и хемоглобина има значение и нивото на желязото в серума (оттук и определението - желязодефицитна анемия). Важно е също какви са промените в стомаха и ензимите на храносмилането - те имат голям принос за усвояването на желязото от храната. Това трябва да се уточни от вашия лекар, консултация с гастроен-теролог и ако се налага - хематолог. Ако стомахът ви има проблеми, не можете да разчитате само на храните за лечение на анемията (то също ще има ограничения).
Питате кои храни съдържат повече желязо. Ще отговорим на въпроса ви и трябва да прецените кои са подходящи за вас.

Подходящи храни:

Ще групираме храните в няколко групи съобразно точните данни на диетолозите за съдържанието на желязо в тях.
I група: Храни с най-високо съдържание на желязо, изразено на 100 г от продукта: 6 мг (за 100 г храна) - черен и бял дроб, далак, мозък, зелен магданоз, патладжан, смокини, маслини, зрял фасул, леща, тиквени семки, сушени плодове (грозде, кайсии, сливи).
II група: Високо съдържание на желязо - от 3 ~ 6 мг на 10 г нето продукт: киселец, маруля, праскови, дренки, бадеми, сусам, фазан, сърна, заек, пуйка, гъска, сушени смокини, череши, слънчогледови семки.
III група: Средно съдържание наже-лязо от 2-3 мг/100 г - зелен чесън и лук, пресни краставици, черна ряпа, ябълки, карфиол, тиква, орехови ядки, яйца, говеждо и свинско месо, сухар, ръжено брашно, тахан халва, фъстъци, сушени круши.
IV група: По-ниско съдържание на желязо - 1-2 мг/на 100 г - репички, бяло зеле, червено цвекло, зелен фасул, пресни картофи, череши, телешко и агнешко месо, мляко, сирене, кашкавал, скумрия, паламуд и др.
Съвет: Вие сами трябва да изберете подходящите за вас храни. Ако анемията Ви е по-изразена, ще се наложи да вземате и медикаменти. Това ще се реши от лекуващите лекари.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Вредните навици при хранене

Смятате, че се храните правилно и здравословно? Сега ще разберете дали наистина е така. Не ядете хляб Богат на комплексни въглехидрати, които се усвояват бавно, хлябът засища задълго и заре...

Студените ястия топят калории

При изкълчване или навяхване торбичка с лед прави чудеса. Ако при изгаряне оставите 10 минути да тече студена вода върху пострадалото място или наблизо до него, болката намалява или се ограничават пор...

Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Вълшебната лечебна сила на канелата

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Начало