Диетични рецепти » Лечение с репей

 Лечение с репей

Репеят е двугодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сивокафяв отвън и бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено. Цветовете са двуполови с тръбесто венче, което на цвят е лилаво-пурпурно. Плодовете са леко сплеснати. Цъфти през лятото юли-август). Растението расте по влажни, необработени и буренливи места, из гори и храсталаци в цялата страна. За лечебна цел се използват корените, които се събират през есента на първата и втората година.
Действа стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.
Съдържа етерично масло, смолисти и дъбилни вещества, инулин, стигмастерин, слуз, тлъсто масло, смола, органични киселини, протеини и т. н. Аскорбиновата киселина в листата достига до 350 мг%.

Къде намира приложение репеят?

• При бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха
• Външно: за заздравяване на рани, язви, изгаряния, хемороиди
• Във вид на отвара: средство за укрепване на косата при косопад
• Настойките и отварите с корените на репея имат пикочогонно и потогонно действие. Екстрактът от корените подобрява състава на кръвта и урината при болни с подагра и клиничния им статус.
• Младите листа на растението проявяват антибактериална активност.
• Експериментално е установено, че използването на корените на репея увеличава отлагането на гликоген в черния дроб.
• Има данни, че прилагани в прясно състояние или под формата на течен екстракт корените са ефикасни и при диабет.
• В Австрия използват двегодишния корен като леко слабително и жлъчегонно средство. Препоръчва се приемането на отвари, хладък екстракт, тинктура, прах.
• Съдържанието на слуз и дъбилни вещества оправдава употребата на бурена във вид на чай при болести на стомаха.
• У нас коренът на репея се прилага като диуретично и подобряващо обмяната на веществата средство, при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при гастрит и язва на стомаха. Външно се използва като компрес при дерматит, съпроводен с кожни сърбежи.

Рецепти с ефективно действие:

• 2 с. л. от корените на репея се заливат с 2 чаши кипяща вода. Кипи на бавен огън 20-30 минути. Престоява 4 часа и се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
• Смесват се в равни пропорции семена от репей, корен от сладък корен и листа от малина със стръкове от мента и котешки лапички. 2 с. л. от сместа се заливат с 1 л кипяща вода. Престоява 6-8 ч и се прецежда. Приема се по 150-200 мл 4-5 пъти на ден при кашлица.
• За да се приготви настойка с репей 1 с. л. изсушени и смлени корени на билката се заливат с 1 чаша кипяща вода. Киснат 5 часа при стайна температура. Тази доза е за един ден, взета на три приема. З
• За външна употреба обикновено се използват листата на репея. Те се прикрепват към болните места или се правят компреси от прясно изцеден сок от листата. При втриване в корените на косите се активизира техният растеж, затова билката се слави като средство против косопад.

Как се приготвя хладкият екстракт?

Заливат се 3 г ситно смлян корен с 250 мл хладка вода. Престоява 5 часа и се прецежда. Това количество представлява дневната доза.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хранене според кръвната група?

В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ...

Топим килограми с 3-дневна диета

Смята се, че актьорите в Холивуд едва ли имат време да провеждат дълги диети, за да се разделят с някой и друг килограм. Затова при тях най-разпространена е тридневната диета, която прочиства организм...

Празът прочиства организма

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Начало