Градина » Подгответе оранжерията за краставиците

 Подгответе оранжерията за краставиците

За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията.
Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инсталация и много добра изолация. За да се развива нормално кореновата система на растенията, са нужни 21 - 23 градуса температура на почвата. Тя може да се постигне с балирана пшенична слама. Сламата се навлажнява обилно и се добавят 15 кг амониева селитра, 11 кг праховиден суперфосфат, млян варовик и 4 кг калиев сулфат. Тези количества са за 1 тон суха слама. Най-напред се внася варовикът, после половината от азотния тор, следват фосфорният и калиевият тор, но не едновременно, и накрая - 2/3 от амониевата селитра. След внасянето на торовете сламата отново леко се навлажнява. След няколко дни температурата във вътрешността на балите трябва да достигне 50 градуса. Тогава върху всяка бала през 45-50 см се поставят на купчинки по 1,5-2 кг смеси - най-добре угнил оборски тор и торф в съотношени е 1:2. Обикновено подготовката на балираната слама продължава 18-20 дни.
Когато температурата в балите спадне на 30 градуса, вече може да започне засаждането на готовия разсад. Добре е подготвеният разсад - предварително полят с лекозатоплена вода и обеззаразен, да се разнесе няколко дни по-рано по местата, където ще се засади. Така растенията ще се приспособят по-лесно към обстановката. Върху всяка купчинка от смеската се прави дупка с размер, колкото да се поместят корените и смеската около тях. Посадените растения се загърлят, уплътняват се и се поливат със затоплена вода. Температурата на въздуха през деня трябва да е 22-25 градуса, а през нощта - 18-20 градуса. Смеската трябва да се овлажнява, но да не се мокрят листата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ягодите залагат вече плодните пъпки

И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Направете лимона студоустойчив

Искате ли да си произведете лимон, който да гледате на открито, то тогава най-подходящата за тази цел подложка е от единственият листопаден и студоустойчив вид трилистния понцирус (Ponicirus trifolata...

Как се размножава фисташката

Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температу...

Начало