Градина » Не претоварвайте овошките с плод

 Не претоварвайте овошките с плод

Не бързайте да се радвате, ако овощните дръвчета са отрупани с плод. В този случай плодовете остават дребни, с лошо качество и дърветата залагат много малко плодни пъпки за следващата година, а понякога тя остава и напълно празна. Претоварването с плодове е една от причините за нередовното (алтернативно) плододаване.
При благоприятни условия и правилно отглеждане овощните растения залагат много повече плодни пъпки, цветове и завръзи, отколкото могат нормално да изхранвят като плодове. За получаване на нормална и качествена реколта при повечето от костилковите видове са достатъчни 40-50 % от нормално заложените плодни пъпки, а при семковите – около 15-25%. Растенията естествено се освобождават от излишните цветове и завръзи. Опадането протича на два етапа. Първият е в края на цъфтежа, когато опадат дефектните, неопрашените и неоплодени цветове. Вторият е в края на май до началото на юни и е известно като юнско окапване. То е свързано със заложените жизнени семена в завръзите, силата на растежа, водния и хранителния растеж на почвата. При недостиг на хранителни вещества и влага окапването е по-силно. Ако растенията са заложили малко завръзи те трябва да се подхранят с азот и да се полеят, ако е необходимо, преди юнското окапване. Ако има много завръзи, подхранването се извършва след това. това е едно от мероприятията, с които можем да регулираме до известна степен плододобива.
Въпреки естественото прореждане, много често ябълката, крушата, кайсията и особено прасковата, задържат много повече завръзи, отколкото е необходимо. В този случай чрез ръчно прореждане можем да допринесем за получаване на нормална и качествена реколта и залагането на достатъчно плодни пъпки за следващата година. Прореждането се извършва, когато завръзите достигнат големината на лешник. Премахват се слабо по-слабо развитите завръзи и част от тези, които са разположени близко един до друг.
Прореждането е много трудоемка работа, особено, когато короните на дърветата са много високи. При нискостъблените ябълкови и крушови насаждения това мероприятие е доста по-улеснено. Прореждането при прасковата е задължително мероприятие и особено, когато е претоварена с повече плодни клонки. На една добре развита смесена клонка не трябва да се оставят повече от 4-5 плода.
С резитбите за плододаване също може да да се окаже влияние върху количеството на плодовете. Срещу пълната година, когато дърветата са заложили много плодни пъпки, се прави по-силна резитба за прореждане и съкращаване на плододаващата дървесина. По този начин се ограничава техният брой и се стимулира растежа върху който ще се заложат плодните пъпки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Заредете топлите парници

В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разп...

Малайската ябълка ухае на роза

Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...

Каланхоето разцъфва през декември

Каланхоето (Kalanchoe) отдавна е сред любимците в градинката на перваза. Това чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се о...

Антракноза съсипва зелената салата

Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...

Начало